Нарастват небанковите кредити

Бизнесът с небанкови кредити продължава да се развива бурно. Сумата на отпуснатите от дружествата за т.нар. бързи кредити заеми се увеличава за шесто поредно тримесечие и в края на септември е вече 2.42 млрд. лв., показват данните на Българската народна банка. Така спрямо третото тримесечие на миналата година увеличението е с 15%.

 

За същия период новоотпуснатите потребителски кредити от търговските банки в страната се увеличиха с 17% на годишна база, но общата сума на всички отпуснати такива заеми се понижи с 1%. Към края на септември средната лихва по потребителските заеми, отпуснати от банки, е била 10.2%, с 0.5 процентни пункта по-ниска в сравнение с измерената преди година (нараства за 4-и пореден месец). При небанковите кредити БНБ не поддържа статистика за средната лихва, като годишният процент на разходите законово е ограничен до 50%.

 

Най-значителен принос за ръста на небанковите заеми имат дългосрочните кредити. Данните сочат, че през последната една година заемите със срок на изплащане от поне 5 години са се увеличавали най-бързо в сравнение с по-краткосрочните. Този тип заеми са нараснали с 32% в сравнение със септември 2015 г., което представлява 207 млн. лв. Така те вече представляват над една трета от цялата сума на отпуснатите заеми.

 

Интересно е да се проследи как се променя структурата на отпуснатите небанкови кредити. Досега най-голямата сума на небанковите кредити е била в края на март 2008 г. – тоест малко преди финансовата криза, когато общият им размер е достигнал 2.8 млрд. лв информира capital.bg. Тогава дългосрочните небанкови заеми представляваха над 60% от цялата сума на одобреното финансиране. След това тя започна да се понижава, а небанковото кредитиране постепенно се насочи към много по-кратки срокове. Дъното беше достигнато през март 2014 г., когато този тип заеми представляваха едва 23% от общата сума, като оттогава насам тенденцията се обърна и сега нарастват с бързи темпове.

 

Около 70% от отпуснатите заеми са с предназначение за потребление. Въпреки че често лихвите на небанковите кредитиращи дружества са неизгодни в сравнение с банковите, 5% от заемите са ипотечни. Други 18% от наричаните понякога бързи кредити се отпускат на бизнеса.
Най-големите компании в сектора като „Изи кредит“ и БНП Париба съобщават, че най-често кредитите се използват за ремонт на дома. Все по-често обаче клиентите прибягват до небанков заем, за да консолидират няколко стари задължения или за да закупят автомобил на старо.

Общият брой на дружествата на пазара към края на септември е 153. Броят им отново започна да се увеличава, след като точно преди една година достигна най-ниското си ниво от 2012 г. насам – 144 лицензирани от БНБ дружества.

Нивото на необслужваните задължения се понижи за 10-о тримесечие поред. Голямата промяна започна през 2014 г., когато БНБ увеличи изискването за собствен капитал на поне 1 млн. лв. Това доведе до отпадането от пазара на около 150 компании. Този, но и други фактори – като повишаването на заетостта и възстановяването на икономическия растеж и съответно доходите на домакинствата, доведоха до подобряването на портфейлите на останалите действащи небанкови кредитиращи дружества. Към края на септември лошите кредити възлизат на 17.6% от общата отпусната сума, като делът на необслужваните заеми не е бил толкова нисък от края на март 2011 г.

Небанковите дружества държат общо близо 3 млрд. лв. активи към края на септември. Освен 2.4 млрд. лв., които са отпуснали като кредити, през изминалата година те ударно са увеличили инвестициите си в акции. Инвестициите им в тази насока наброяват близо 30 млн. лв., което е с 53% повече в сравнение със септември 2015 г. Самите дружества имат кредити на обща стойност 1.47 млрд. лв., което е с 4% повече в сравнение със същия период на миналата година. Малко над 40% от заемите са едногодишни, а останалите са с по-дълъг срок на изплащане.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *