Наследникът на Ким Чен Ир ще дели властта с чичо си и военните

По този начин КНДР ще премине от диктатура към колективно управление. За това съобщи източник, близък до Пхенян и Пекин, цитиран от Reuters.
Армията, която се опитва да се сдобие с ядрен арсенал, обеща вярност на Ким Чен Ун. Той ще застане начело на семейната династия, управлявала след основаването на страната след Втората Световна война. Светът беше уведомен за смъртта на Ким Чен Ир рано в понеделник, когато севернокорейската държавна телевизия разпространи новината. Ким почина в събота.
Ситуацията в изолираната азиатска република е стабилна след като армията подкрепи сина и наследника на Ким Чен Ир, отбеляза източникът. Той освен това посочи, че военен преврат е малко вероятен. При липсата на военен лидер Северна Корея ще бъде управлявана колективно от Ким Чен Ун, чичо му и военните, предаде БТА.
Чханг Сунг Тхек, на 65 години, зет на Ким Чен Ир и чичо на Ким Чен Ун, беше назначен през 2009 г. в Комисията за национална отбрана, оглавявана тогава от починалия севернокорейски лидер като върховен главнокомандващ.
Същевременно Северна Корея изпробва ракета в понеделник, за да предупреди САЩ да не предприема ходове срещу страната, допълни неназованият източник. „С изпробването на ракетата Северна Корея искаше да изпрати послание, че може да се защитава“, изтъкна източникът, който обясни, че няма вероятност Северна Корея да проведе ядрен тест в близкото бъдеще, освен ако не бъде провокирана от САЩ и Южна Корея.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *