Наследник на Кадафи – след 20 месеца

Това заяви днес пред Би Би Си представителят на либийския Преходен национален съвет във Великобритания Гума ал Гамати, цитиран от Франс прес и БТА. Имаме пътна карта, която определя преходен период от 20 месеца.
ПНС ще управлява в продължение на осем месеца, след това ще бъде избрано учредително събрание, което да подготви конституция, а една година по-късно ще бъдат произведени избори, каза Гамати. Остават осем месеца плюс още една година до окончателните избори – парламентарни и президентски едновременно. И с малко късмет след около 20 месеца либийският народ ще избере ръководителите, които желае, посочи представителят на ПНС.
Според Гамати процесът на преход започва, въпреки че все още продължават сраженията между въстаниците и сили, верни на избягалия либийски лидер Муамар Кадафи, отбелязва АФП. Триполи е почти стабилизиран и сигурен, както и повечето други градове Либия, увери Гамати. Полковник Кадафи се укрива и е изолиран. Само въпрос на време да бъде арестуван, освен ако бъде убит, в случай че окаже съпротива, добави той.
Либийските бунтовници призоваха днес бойците от провинциите, намиращи се в столицата, да се прибират у дома. Триполи е свободен и всички трябва да го напуснат и да се завърнат по своите градове, посочи Ахмед Дарат, който отговаря в ПНС за вътрешните работи. „Сега бойците от самия Триполи вече са в състояние да защитават своя град“, добави той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *