Натискат ЕС да подсили спасителните фондове

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър призова еврозоната да засили запасите от пари за спасителни фондове и да предпази Италия и Испания от заплахата за разгром на пазарите. Директорът на МВФ, Кристин Лагард, прикани Гърция и нейните кредитори да сключат споразумение по съкращаване на дълговата тежест на страната. Гръцките власти заявиха, че са „на крачка“ от споразумение по преструктуриране на дълга на страната, съобщи БНР. По-рано вчера за това намекна и еврокомисарят по икономика и финанси Оли Рен на икономическия форум в Давос. „На прага сме на постигане на споразумение, ако това не се случи днес, без съмнение ще стане през почивните дни“, заяви Рен. Сега същото каза и Чарлз Далара, водещият преговарящ за банките, застрахователите и частните инвеститори. Далара пристигна в Атина за преговори с гръцкия премиер Лукас Пападимос и финансовия министър Евангелос Венизелос. „На крачка сме от приключването на процедурите по програмата за участието на частния сектор“, заяви Венизелос, непосредствено преди началото на разговорите, като същевременно призна, че преговорите са „трудни и деликатни“. Рамките на споразумението вече са очертани. Проблемът, който остава обаче, е размерът на лихвите по дълга. Той трябва да бъде решен до 3 седмици, в противен случай Гърция може да банкрутира. Междувременно в. „Файненшъл Таймс“ писа в днешния си брой, че Германия иска Гърция да се откаже от суверенитета си по отношение на фискалната политика и тя да бъде поета от европейски комисар, преди да може да се ползва от втория спасителен финансов план. Вестникът „Файненшъл Таймс“ успял да се сдобие с копие на германското предложение.
Според всекидневника, комисар, посочен от министрите на финансите на еврозоната, щял да има право на вето върху бюджетните решения, вземани от гръцкото правителство.
В понеделник в Брюксел предстои среща на европейските ръководители, на която да приемат нов европейски бюджетен договор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *