Натовски самолети убили 13 бунтовници погрешка

Според информацията на медията, ВВС на НАТО са нанесли авиоудари по четири машини в района на града. Пилотите на алианса по погрешка взели пътниците в автомобилите за правителствени войници. В резултат седем антиправителствени активисти са ранени. Междувременно властите в Триполи оповестиха, че силите на алианса са убили шестима мирни жители на Аждабия. Представители на НАТО съобщиха, че разследват твърденията на либийските бунтовници, според които самолети на коалиционните сили са ударили позиция на антиправителствените групи в околностите на град Брега, при което са загинали 13 бунтовници, предаде Асошиейтед прес. По-рано днес правителството на Либия е отхвърли предложението на лидерите на опозицията за прекратяване на огъня, предаде Би Би Си. Опозицията никога не е предлажала мир, не го прави и сега. Те издигат неизпълними искания. Ако предложението им не е безумие, то тогава не знам какво е. Ние няма да напуснем нашия град. Правителството сме ние, а не те”, заявява говорителят на либийските власти Муса Ибрахим, предаде „Фокус“. По думите му, правителствените войски никога няма да спрат да обсаждат градовете под контрола на опозицията. Той отбелязва, че антиправителствените сили действат твърдо, нямат общ лидер и са свързани с международната терористична организация „Ал Кайда”. Мждувременно стана ясно, че съпругата на либийския външен министър, който преди няколко дни избяга във Великобритания, е била задържана от режима на полковник Кадафи и разпитвана от служители на службата за вътрешна сигурност, пише британският вестник „Дейли телеграф“.
Смята се, че тя е арестувана по време на стрелба, която според очевидци се чувала в комплекса на Кадафи в центъра на Триполи няколко часа, след като станало ясно, че външният министър Муса Куса е избягал. В района, за който става дума, живеят високопоставени либийски ръководители. Говори се, че някои от тях се опитвали да избягат със семействата си и затова се намесили службите за сигурност, които провели голяма операция. Смяташе се, че Муса Коса е заминал за Лондон със съмейството си, пише „Дейли телеграф“. Задържането на жена му в Триполи вероятно е част от усилията да бъде накаран той да не сътрудничи на британските спецслужби МИ-6. Външно минитерство призовава българските граждани, които все още пребивават в Либия, да напуснат страната. На 4 април 2011 г. в пристанището на Триполи ще акостира украинският десантен кораб „Константин Олшански“ . Капацитетът на кораба е около 500 души.

Всички български граждани, желаещи да бъдат евакуирани, следва да се обърнат към българското посолство в Триполи не по-късно от 12.00 ч. на 2 април 2011 г. МВнР предупреждава, че това вероятно е последната възможност за организирана евакуация от Либия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *