НАТО праща златен дъжд над Варна

Френски оръжейници готови да инвестират стотици милиони евро

Пет суперкорвети може да бъдат построени в морската ни столица

Варна ще се превърне в един от основните центрове на военното корабостроене на НАТО в Европа до 2-3 години. От това ще спечели не само градът, но и цяла България. В морската столица ще акостират свръхмодерни технологии и стотици милиони евро. Ще бъдат създадени над 2000 квалифицирани, високоплатени и дългосрочни работни места. За целта е необходимо само едно – България да приключи час по-скоро конкурса за избор на многоцелеви корвети за военноморските сили (ВМС). И да подпише договор с класираната на първо място френска компания „Армарис“.

Българските военноморски сили (ВМС) трябва да бъдат въоръжени с 2 фрегати и 4 многоцелеви корвети по натовски стандарти. Това е записано в „План 2015“ за модернизация на армията ни.

Плановете обаче са едно, а реалността – друга. В съответствие с плана в края на 2004 г. Министерството на отбраната (МО) обяви международен конкурс за избор на доставчик на 4 многоцелеви корвети. На 31 май 2005 г. тръжната комисия класира на първо място свръхтехнологичната GOWIND на френската компания „Армарис“. След нея бяха подредени германската „Люрсен“, холандската „Мерведе“, немската „Блом и Вос“ и испанската „Навантия“. Протоколът за класирането бе предаден на тогавашния военен министър Николай Свинаров. Преди парламентарните избори той не посмя да го подпише и изборът остана висящ. А наследникът му Веселин Близнаков с вечния мотив „няма пари“ вече година отлага приключването на конкурса.

Мотивът на Близнаков обаче е измислен. Напротив – пари за покупка на четири корвети има и министърът прекрасно знае това. Най-малкото защото класираната на първо място „Армарис“ е предложила в офертата си да финансира покупката на корветите по вече отработената схема

с доставката на 18 хеликоптера

„Кугър“ и „Пантер“ от „Юрокоптер“. Ако е забравил, на проведената на 21 юли среща с френския посланик Ив Сен-Жур и представители на „Армарис“ и една от най-големите банки „Сосиете Женерал“ са му го припомнили. Французите са предложили на Близнаков и нещо, което народът би определил като „да ти кацне късметът на рамото“.

В офертата на „Армарис“ е заложено изплащането на 4-те корвети да бъде поето изцяло от първокласни френски банки. Посочен е и гратисен период от 42 месеца от подписване на договора до пускане на вода на първата корвета. След което България ще започне да ги изплаща на банките кредиторки разсрочено за период от 20 години. Сумата за покупка на корветите е 740 млн. евро, които с лихвите набъбват на около 1,1 млрд. евро. Разсрочено за 20 години, излиза, че България ще плаща средно по около 55 млн. евро годишно. Което е съвсем поносимо, като се има предвид, че след 2010 г. за модернизацията на армията ще бъдат заделяни по 400-500 млн. лева годишно. Така тези 55 млн. евро ще са около 1/5 от бюджета за модернизация и ще остават пари и за други проекти като доставката на нови многоцелеви изтребители.

Пак според офертата на „Армарис“, ако бъде подписан договорът за корветите, първата ще бъде построена в Лориан, а трите – в „Булярд-Корабостроителна индустрия“ (БКИ), Варна. Там ще се изработят корпусите им. За дооборудването им пък ще бъдат преместени в лицензираната от НАТО ТЕРЕМ-КРЗ „Флотски арсенал“, Варна. В строителството им ще се ангажират и други предприятия от корабостроенето и електрониката.

Така освен трансфер на високи технологии и обучение на специалисти немалка част от тези 740 млн. евро ще се върнат във Варна под формата на заплати и инвестиции в техника и технологии.

По време на тазгодишното изложение за отбранителна техника и технологии „Хемус 2006“ началникът на щаба на грузинските ВМС заяви, че ако България започне да строи във Варна корветите GOWIND, Грузия ще поръча две за своя флот. При посещението си в Париж президентът Михаил Саакашвили потвърди интереса на Грузия. Всичко изглежда съвсем логично, като се има предвид, че Грузия е член на „Партньорство за мир“, а България е страна – контактна точка в отношенията на кавказката република с НАТО.

Така вместо три ще построим пет корвети, което ще рече не само увеличение на приходите за България и Варна, но и излизане на нови пазари.

Всичко това е било припомнено на военния министър Близнаков. Като за десерт французите оставили най-шокиращото си предложение.

Преди девет месеца Европейската агенция по въоръженията подписа в Париж договор за строителството на 27 многоцелеви фрегати „Фрем“ (FRЕММ). Това са нови свръхмодерни фрегати, съвместна разработка на Франция и Италия. Производители са „Армарис“ и „Оризонте Навали Системи“, част от италианската „Финкантиери“. Според договора на френските ВМС ще бъдат доставени 17 фрегати, а на италианските – 10.

Тъй като обаче производствените мощности на „Армарис“ са претоварени с поръчки за години напред, ръководството й обявява конкурс за избор на индустриални партньори в Европа. И вече се е спряло на няколко, сред които и „Булярд – Корабостроителна индустрия“. Нещо повече, БКИ дори е включена в късата листа на „Армарис“, от която ще бъде избрана фирмата подизпълнител за строителството на „Фрем“.

Новите многоцелеви еврофрегати „Фрем“ са най-голямата серия военни кораби, която се строи в света. Първата вече е заложена на стапел в Лориан. До 2020 г. трябва да са построени и да постъпят на въоръжение всичките 27 фрегати.

Ако подпишем договора с „Армарис“ за корветите, французите ще поръчат в БКИ изготвянето на отделни модули за фрегатите „Фрем“, заявили те пред министър Близнаков. Така както поръчаха в Полша изработката на модули за новите командно-десантни вертолетоносни кораби BPC Mistral и ВРС Tonnerre. Само от това България ще спечели над 100 млн. евро, твърдят французите.

За да стане всичко това обаче, те настояват да подпишем договора с тях. И без това сме ги класирали преди 15 месеца на първо място.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *