Национализират четвъртата по големина банка в Испания

В изявлението на банката се посочва, че че „мярката за рекапитализация засилва капиталовата адекватност, ликвидността и стабилността на групата“.  Така общата стойност на средствата, отпуснати на Bankia ще достигне 23.5 млрд. евро, които ще дадат дял на испанката държава, в изпитващата ликвидни проблеми банка, от 90%.
След извънредно заседание на борда на директорите на дружеството вчера беше обявена низходяща ревизия на финансовите резултати на компанията. Вместо печалба от 309 млн. евро, отчетена през февруари, беше докладвана загуба за 2011 г. в размер на 2.98 млрд. евро.
Банката, която поиска помощ в петък вечерта, заяви, че по-голямата част от допълнителния капитал ще бъдат използвана за увеличаване на провизиите срещу проблемни ипотечни кредити в портфейла на дружеството, като целта е да се постигне коефициент на покритие от 49 на сто.
С новата помощ за Bankia, 45% от която вече са собственост на испанската държава, средствата отпуснати от испанското правителство след началото на кризата за стабилизиране на банковия сектор ще надхвърлят 33 млрд. евро  или близо 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *