Началникът на туризма зрелищно уволнен

Шефът на Агенцията по туризъм Бисер Ялъмов бе зрелищно уволнен в петък следобед. Заповедта за освобождаването му е била връчена от три служителки на Министерството на културата. В нея не се посочват мотиви. За мен беше неочаквано, довери Ялъмов. В този момент бях на заседание на комисията по категоризация. Извикаха ме навън и една жена ми каза: „Заповядано ми е да ви връча това“. Това обясни вчера Ялъмов. Ден по-рано той е поискал лична среща с министър Стефан Данаилов. Такава не се състояла.

В коридорите на културното ведомство се разказва, че Ялъмов бил бесен и крещял как от по-високо място ще го върнат на поста. Това не е вярно, не е имало скандали, отрече уволненият. Заповедта му не е съобразена със Закона за държавната администрация и Устройствения правилник на Агенцията по туризъм. Според тях документът трябва да е съгласуван и подписан и от министър-председателя. Подпис на Станишев обаче няма. Парафът на Стефан Данаилов пък е ксерокопие. Данаилов не вдигаше мобилните си телефони.

Рокадата става в момент, когато икономическата комисия в парламента гледа на второ четене Закона за туризма. Промените в него предвиждат агенцията отново да премине под шапката на Министерството на енергетиката и икономиката.

Постът на Ялъмов е ябълката на раздора в управленската коалиция. НДСВ го иска за бившия спортен министър Васил Иванов – Лучано. Заради това спъва поправките в Закона за спорта, с които ще започне работа агенцията на Весела Лечева. ДПС пък не отстъпва и иска мястото за Камен Костадинов или зам.-министъра на културата Димитър Хаджиниколов.

Боряна Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *