Началото на седмицата за капиталовите пазари е неуверено

Това е нарастване на експорта с 8.3%, а на вноса с 6.7% на годишна база. На месечна база обаче данните показват, че през ноември износът е нараснал с 2.5%, докато вносът се е свил с 0.4%. Така излишъкът в търговския баланс достига до € 16.2 млрд. през месец ноември, при € 13.9 млн. през същия месец на миналата година.
Разбивката на данните, публикувани от федералната статистическа служба, показва, че основния пазар за германска продукция е Европа. За страните от Европейския съюз са изнесени стоки за € 56 млрд. и съответно са внесени стоки за € 50.6 млрд.
Инвеститорите веднага имат възможност да направят контраста с Франция, която за ноември отчита търговски дефицит от € 4.4 млрд. Експортът се е покачил слабо до € 37.43 млрд., основно заради продажбата на самолети Airbus за € 2.25 млрд. Вносът на стоки обаче също е скочил.
Междувременно агенция Ройтерс публикува становище на Международния валутен фонд по отношение на прогнозите, че през тази година Европа ще изпадне в рецесия. Според МВФ е възможно този сценарий да не се реализира. Цитирана да казва това е директорката на фонда Кристин Лагард.
Според нея дори и някои държави от еврозоната да отчетат показатели за техническа рецесия през 2012 година, то еврозоната като цяло може да остане относително стабилна. Имаме много различни икономики, които се движат със съвсем различни темпове на растеж. Това ще окаже въздействие върху облика на зоната като цяло и ще предотврати рецесията като цяло в еврозоната.
Опасностите от рецесия в Европа се прехвърлят обаче в Южна Африка, посочва шефката на МВФ. Според нея държавните власти там трябва да сторят нужното, за да подкрепят бизнеса и да подсигурят растеж на икономиката в средносрочен план.
Централната банка на Претория поддържа основната си лихва на исторически ниско равнище през последните години. Очакванията са тази политика да се задържи и през настоящата година, въпреки притесненията, които създава инфлацията.
Агенция Блумбърг пък изведе на водеща позиция новината, че шефът на Европейската централна банка Марио Драги най-вероятно ще прекопира действията на колегата си от ФЕД Бен Бернанке по отношение на лихвените проценти и окончателно ще скъса със стила на предшественика си Жан-Клод Трише. Това означава, че е много възможно ЕЦБ да свали основната си лихва под 1%, за да помогне по този начин на банките да се справят със ситуацията в Европа.
Така индексите на водещите европейски борси стартират новата седмица
FTSE 100 INDEX се покачва с 0.2% до 5 659 пункта.  DAX INDEX е на ниво 6 059 пункта. CAC 40 INDEX расте с 0.2% до 3 144 пункта.
Еврото леко се покачи към долара до $ 1.2753 спрямо курс от $ 1.2711 по време на азиатската сесия.
Петролът леко поскъпва с 12 цента до $ 101.68 за барел лек американски петрол. Контрактите за петрол от сорта брент добавят 8 цента до $ 113.15 за барел.
Началото на седмицата за капиталовите пазари е неуверено и по-скоро негативно. Азиатските борси са предимно на червено, с което инвеститорите показват, че остават разтревожени за събитията в Европа.
Притеснения създава липсата на прогрес по изпълнение на договорката за опрощаване на 50% от гръцките дългове сред частните държатели на гръцки ДЦК, както и наближаващите избори в Гърция и Франция. Пазарите не забравят също и че кредитните агенции са поставили под наблюдение рейтингите на няколко държави в еврозоната с перспектива за понижение.
HANG SENG INDEX пада с 0.92% до 18 422 пункта.  CSI 300 INDEX расте с 1.73% до 2 330 пункта.
S&P/ASX 200 INDEX в Австралия също е на червено със спад от 0.08% до 4 105 пункта.
Слабото представяне на Wall Street също допринесе за песимизма на азиатските инвеститори.
Еврото остава на колене към долара и към този час продължава да пада до $ 1.2711. Спрямо японската йена обединената валута е на 11-годишно дъно и се обменя срещу 97.7630 йени. Потенциал да повлияе на валутната търговия има предстоящата среща между германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози.
Лекият американски петрол се търгува при цена от $ 101.04 за барел, което е поскъпване с 0.51%. Сортът брент се търгува при покачване в цената с 0.16% до $ 112.89 за барел. През миналата седмица суровината поскъпна ударно с 2.8% основно заради позитивните данни за състоянието на американската икономика и заради притеснения, свързани с евентуално налагане на ембарго за иранския петрол.
Цената на златото също е надолу с $ 5.30 до $ 1 611.50 за тройунция, което е следствие от поскъпването на долара.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *