Наша болница след най-добрите в целия свят

Българска болница получи най-високия стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването. Престижното отличие е от американската компания за акредитация на лечебни заведения по целия свят Joint Commission International (JCI) и е за столичната „Сити Клиник“.

Едва 400 са болниците в света, които имат най-високата акредитация. В Европа това са „Аджъбадем“ в Турция, няколко клиники в Германия и по една в Словения, Италия, Дания, Чехия и Унгария.

За да получи престижното отличие и първото за българска болница „Сити Клиник“ е била проверявана 4 месеца, като са следени 1300 критерия. В тях влизат грижата за пациента, правата му, безопасността, квалификация на персонала, организация на работа и т.н. „Оценката означава, че не просто някой лекар е извършил уникална операция на даден пациент, а че всички болни получават най-високо качество на медицинската услуга“, каза за „Преса“ един от водещите специалисти в клиниката доц. Иво Петров.

По думите му акредитацията се дава само на високотехнологични болници, които предлагат авангардни методи за лечение. Сертификатът ще позволи на „Сити Клиник“ да работи с чужди здравни фондове, които ще изпращат пациенти у нас.

До няколко седмици в болницата ще бъде въведена супермодерна технология за лечение на инфаркт. „Ще работим със саморазпъващи се стентове, които ще се поставят в стената на артерията, която храни сърцето. Те приличат на пружинка на химикалка и могат да се нагласяват според диаметъра на съда. Така ще го държат отворен и ще позволяват на кръвта свободно да стига до сърдечния мускул“, обясни доц. Петров. Въпреки че тези стентове са по-скъпи от обикновените, българските пациенти няма да доплащат нищо за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *