Нашите емигранти сред отличниците по изпращане пари за роднини

Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 г. по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики.
Тези и други сведения Манчева ще представи днес в Кърджали в доклада си пред обществената дискусия в рамките на проекта „Пътуващ мегдан – да свържем публичните пространства”, предаде БГНЕС.
По данни от Световната банка паричните трансфери на емигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г. От тях 38,6 милиарда са изпратени към страните от европа и централна Азия.
Получените от нашенците по света 1,9 милиарда поставят България в десятката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери. По този показател страната ни е 6-а след Румъния (6,8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4,9 млрд.) и Руската Федерация (4 млрд.).
Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране (след преките чуждестранни инвестиции) за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си. И още, че реалният принос на тези средства за развитието на икономиките на „емигрантските” страни остава предмет на диаметрални спорове сред специалистите.
В дискусията днес се очаква участието на областната и общинската управа, както и на бизнеса и политиците. Проектът се осъществява от Центъра за антропология на местата и комуникациите към Научно-изследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е финансиран от Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа. Целта е чрез провеждането на обществени обсъждания по значимата тема за миграцията в 5 български града – Кърджали, Видин, Бургас, Шумен и Благоевград, да се насърчи мобилността на гражданския опит в страната и да се възстанови единството на накъсаното ни национално публично пространство, твърдят организаторите.
Източник: БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *