Нашите предприемачи са сред най-големите оптимисти в ЕС

Българските, датските и латвийските предприемачи са сред най-големите оптимисти по отношение на бъдещото си развитие в сравнение с останалите бизнесмени в ЕС, показва годишното проучване на Асоциацията на европейските търговско-индустриални камари (Eurochambres).

Според резултатите от проведената анкета увереността в бизнес средата на българските предприемачи е 66.4 пункта, което им отрежда второ място след Дания (73.7), пише в. „Дневник“.

Следват Латвия и Кипър. Най-ниският показател в измерен Естония – 10.7, което означава, че повечето предприемачи очакват силно влошаване в бизнес средата занапред. Сред песимистите се нареждат и предприемачите от Испания и Гърция.

Основният извод на доклада е, че като цяло в ЕС бизнес увереността остава висока въпреки сигналите за забавяне в икономическия растеж още догодина. Освен това се вижда ясна разлика между предприемачите извън еврозоната, които са много по-оптимистично настроени в сравнение с колегите си в нея.

Засега няма сигнали глобалната кредитна криза да е засегнала негативно някоя от изследваните компании. Мениджърите им заявяват, че все още не очакват някакви осезаеми ефекти върху дейността си вследствие на затегнатите кредитни условия в глобален мащаб.

Все пак най-предпазливи и сдържани остават оценките на бизнеса по отношение на износа им през следващата година заради очакваното забавяне в световната търговия.

Много от компаниите вече се сблъскват с намалялата си конкурентоспособност на външните пазари заради слабите позиции на долара спрямо еврото. Конкретно в България най-слаб е оптимизмът в отговорите на бизнеса за очакванията му за работната ръка, тъй като липсата на квалифицирани кадри вече се усеща във всеки сектор на икономиката.

Индексът на бизнес увереността се изчислява на базата на анкета за очакванията на предприемачите по отношение на общия им оборот, продажбите на вътрешния пазар, износа, работната ръка и инвестициите. В тазгодишното изследване са включени над 86 хил. мениджъри на компании от ЕС, Турция и Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *