Наши винари атакуват Москва

Близо 100 фирми води в Русия министър Румен Овчаров

Невена Мирчева

Родни винари ще атакуват руския пазар с правителствената делегация, която ще посети Москва на 15 и 16 май. Представители на 14 изби ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той е съпредседател на смесената комисия, която ще проведе заседание в руската столица. С него ще пътуват шефовете на „Вини-Сливен“, „Винзавод Асеновград“, „Феста холдинг“, „Домейн Бойар“, ЛВК Търговище и др. Русия по традиция е най-големият пазар за българското вино. За там изнасяме около 60% от бутилираното и над 62 на сто от наливното.

В делегацията засега са включени близо 100 фирми и браншови организации, но се очаква бройката да нарасне. Бизнеспартньори ще търсят фирми от областта на търговията с недвижими имоти, строителството, туристическите услуги, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост. Преодоляването на дисбаланса в търговията между двете страни е сред основните теми, които ще бъдат дискутирани на сесиите. Българският износ за Русия е едва 200 млн. евро, при 2,2-2,3 млрд. евро стокообмен.

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени, са новите механизми за изчисление на транзитните такси на природния газ, руският интерес към предстоящото строителство на АЕЦ „Белене“, към приватизацията на енергийни дружества у нас. От руска страна се очаква да бъдат повдигнати отново и въпросите с оръжейните лицензи на бившия СССР и собствеността върху „Булгартабак“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *