Наш емигрант от фабрикантски род оглави Канадско-българската бизнесмрежа

Наследник на стар и известен български род оглави създадената в Торонто, Онтарио, Канадско-българска бизнесмрежа. Матей Недков носи името на дядо си – прочут варненски фабрикант в началото на ХХ век.

Недков и негови съмишленици решават да създадат организацията с нестопанска цел, чиято мисия е да обедини бизнес ориентираните българи в Онтарио за развитие на инвестиционните и търговските връзки между България и Канада. Много наши сънародници там не се познават помежду си и бизнесмрежата ще им помогне да разширят професионалните си контакти, смятат основателите. Чрез бизнесмрежата ще се подпомогне и родината ни – с обмен на продукти, услуги, технологии и маркетинг, с намиране на точните партньори за създаване на съдружия, смесени фирми и всякакви форми на коопериране, съобщава вестникът на сънародниците ни в Канада „Български хоризонти“. Създателите на бизнесмрежата смятат, че в България може да се отворят нови предприятия с канадски капитал, да се мисли за сливания и придобивания на български компании. Сред целите на бизнесмрежата са инвестиции в региона на Балканите, търсене на финансова помощ за български иновации и творчески идеи.

Сред целите е подпомагането на малки и средни предприятия, които са с доказана ефективност в Родината.
Мрежата ще подпомага членовете си като подкрепя бизнеса им, ще осигурява контакти, семинари и реклама на фирмите им чрез сайта си canadabulgaria.com.
Президент на Канадско-българската бизнесмрежа е Матей Недков, който носи имената на дядо си, голям български фабрикант.

Старият Матей Недков успява да изгради търговска империя в областта на химическото чистене и бояджийските услуги, като отваря офиси в около 70 града в страната. Той е проспериращ търговец, фабрикант и новатор след Освобождението. Роден е през 1872 г. в Угърчин, Ловешко, но се заселва във Варна. Там отваря малък магазин за парфюми и кинкалерия, а по-късно открива пазарна ниша и започва да продава бои за вълна. Връзките с габровските текстилни фабриканти разширяват търговската му дейност – боядисване на прежди и дрехи. Постепенно създадената му през 1908 г. еднолична фирма се преобразува в събирателно дружество, в което се включват и членове на фамилията. Клиентите и приходите му нарастват, тъй като услуги като химическо чистене, гладене, пране и боядисване стават все по-популярни у нас.
Синът на Матей Недков, д-р Недко Недков, става доктор по финанси и статистика в Германия. Оттам са внесени повечето химикали и модерните машини във фабриката на Недкови. След смъртта на Матей Недков, бизнесът е поет от фамилията. През 1947 г.фабриката е национализирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *