На БФБ искат защита за дребните акционери

На международните финансови пазари търговията бе изключително динамична през изминалата седмица. Петролът и акциите реализираха седмични ръстове, макар в петък акциите да изтриха част от седмичните печалби. Рублата записа една от най-добрите си седмици в резултат на ръста на цената на петрола и търсенето на мирно решение на конфликта в Украйна от лидерите на континентална Европа, нарушавайки твърдия тон на Вашингтон и Лондон.

Единната европейска валута силно поскъпна в началото на седмицата, като се търгуваше около 1.15 долара за евро, преди да се срине в края на периода до около 1.13 долара за евро. Въпреки разпродажбите в края на седмицата еврото все пак записа минимален седмичен ръст. Причина за тази динамика е решението за преустановяване достъпа на гръцката финансова система до финансиране от Европейската централна банка, както и неотстъпчивостта на европейските лидери относно ново намаляване главницата на гръцкия дълг, за което новото гръцко правителство претендира и заради което то беше избрано на власт.

На българския капиталов пазар търговията остава все така нисколиквидна и без посока. Пенсионните промени, приети от Народното събрание преди Коледа, като че ли намалиха своето негативно отражение върху българския фондов пазар. Сега корпоративното управление и защитата интересите на дребните инвеститори отново са на дневен ред. Това е особено валидно след внесените търгови предложения от мажоритарния акционер за отписване на акциите на „ЕнергоПро Продажби“ и „ЕнергоПро Мрежи“, както и внесените по-рано търгови предложения за отписване на акциите на „Арома“ и „Арома риълистейт“. Надеждата на дребните инвеститори е Комисията за финансов надзор да защити техния интерес, като определи по-високи и справедливи цени на търговите предложения.

Отписването на компании от публичния регистър намалява предлагането на акции на Българска фондова борса, което би трябвало да доведе до силно поскъпване за акциите на оставащите компании в някакъв момент.

За да имаме обаче развит капиталов пазар, мажоритарните собственици на българските публични дружества трябва да се научат да споделят корпоративни печалби с останалите акционери под формата на дивиденти. Така по естествен начин ще се засили интересът към българския капиталов пазар, както от желаещите да инвестират средствата си, така и от компаниите, които желаят да се финансират чрез емисии акции, облигации и други инструменти. Досега държавата в лицето на правителството и надзорните органи бяха сред най-често обвиняваните за незадоволителното състояние на капиталовия пазар, но е време да се адресират и „провиненията“ на публичните компании и на техните мажоритарни собственици в частност, които трябва да се научат да разпределят част от печалбите си под формата си на дивиденти, както и да подобрят прозрачността си и цялостното си отношение към дребните инвеститори. Разбира се, че има и добри примери, но те са крайно недостатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *