На гребена на вълната

Преди повече от 15 години независима българска ИТ фирма започва работа по проект, който поставя началото на една история за смели идеи и сбъднати мечти. „Интерконсулт България“ (ICB) е партньор в създаването на уникален 3D софтуерен симулатор на кораби, който днес държи 80% от пазара на подобни решения и се използва от редица водещи компании за морски превози. Второто поколение на продукта е вече факт, но авторите му казват, че той все още не е завършен, тъй като постоянно се оптимизира. Това обаче е само част от портфолиото на компанията. Досега ICB е приключила успешно над 300 проекта, основно в чужбина, като сред клиентите й са фирми от инженеринговия, транспортния, енергийния и финансовия сектор.

Като на живо

Симулаторът се използва основно за обучение на капитани на кораби, а негови клиенти са корабните компании и морските училища. Предимството на платформата е, че корабите и всички обекти в симулацията имат математичен модел, който изчислява какво е тяхното взаимодействие в реално време. Може да се симулират над 400 вида плавателни съдове и още толкова различни обекти (котви, въжета, контейнери и т.н.). „Управлението“ на кораба става по два начина – или със софтуерни реплики на оборудването, или с реално оборудване, което се интегрира. Досега иновативното решение има над 300 инсталации по целия свят.

Основната цел на симулатора е хората да бъдат обучавани да изпълняват корабните операции по-безопасно, което пък спестява много пари и на компаниите. Една от най-големите световни компании за контейнерни превози по море например е изчислила, че за 20 години дейност в морската индустрия са похарчили 180 млн. долара за ремонти, предизвикани от човешки грешки, а за петте години откакто служителите им се обучават със симулатора, са спестили 20 млн. долара.

Най-краткият договор

Преди време ICB получава поръчка да разработи решение, което трябва да автоматизира генерирането на техническа документация. „Представете си, че правите сложни електронни системи и имате огромен набор от компоненти, които следва да съчетаете според параметрите на поръчката. Проблемът е, че документацията трябва да бъде направена as built, т.е. всяко нещо, което сте заложили, се налага да бъде отразено в съответните документи. Това означава, че трябва да се произведат хиляди страници документация и макар че този процес основно се опира на принципа cut-and-paste, работата отнема 30 – 40 дни. В същото време без тази документация системата не може да бъде предадена на клиента“, обяснява изпълнителният директор на ICB Стоян Боев.

По-любопитен обаче е самият договор, който компанията получава във връзка с изпълнението на въпросната поръчка. „Той беше само две изречения: „Ние имаме проблем с генерирането на документацията. ICB ще проучи как да подобри ситуацията“, разказва Боев. По думите му това отличава ICB от други аутсорсинг фирми и показва, че клиентите й имат доверие. „Едно от нещата, които клиентите високо ценят в ICB, е, че успяваме да реализираме техните идеи под формата на работещи решения“, добавя той.

Така след няколко години екипът на „Интерконсулт България“ създава софтуерното решение K Tools. На практика то представлява програма, която може да бъде самообучавана. „Като използваме вече изпълнени проекти и дефинираме правила, програмата постепенно се научава да прави достатъчно добри предположения как отделните компоненти си комуникират, да генерира чертежи и на тяхна база да изготви документация“, казва Стоян Боев. След като софтуерът си свърши работата, на хората им остава само да прегледат документите, което съкращава целия процес до 2-3 дни.

Има решение на всеки проблем

Според Боев стратегията на фирмата е ориентирана към това процесите от реалния бизнес свят да се осмислят с помощта на софтуерни решения, така че да протичат по-рационално с помощта на новите технологии. Успехът на тази стратегия зависи от няколко фактора и добрите технологични познания са само единият от тях. Не по-малко важни са нагласата и начинът на мислене. „Убедени сме, че в днешно време бизнесът не трябва да се отказва дори и от най-смелите си идеи, защото голяма част от тях вече могат да се реализират технологично“, обяснява Стоян Боев. И допълва, че каквито и нестандартни софтуерни решения да се е налагало да създават в ICB, не е имало случай някой от екипа да се усъмни: „Никой друг не го е правил, точно ние ли ще го направим.“ „Когато става дума за иновативност, най-важното е да не си поставяш сам граници. Ако имаш достатъчно ресурси и си амбициран, най-често проблемът има решение“, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *