На европейските борси днес прибираха печалбите

Данните за продажбите на дребно в САЩ дадоха повод за прибирането на печалби, но няколко фактора показват, че не става въпрос за истинско бягство от риск.  Пазарът реално е във възходящ тренд от март 2009 г. насам, но индексите все още са под нивата си от 2007 г. Този факт отразява както дълбокото въздействие на финансовата криза, така и липсата на сигурност във възстановяването. За ново силно възходящо движение са необходими капиталови излишъци, които към момента могат да дойдат само от частния сектор. А той държи парите си в наличност, пазейки се от зависимостта от банките, на които кризата показа, че не може да разчита.
В началото на сесията в Ню Йорк Dow пада с 0.14%, до 12 856 пункта, технологичният Nasdaq е надолу с 0.12%, до 2 928 пункта, а широкият индекс S&P 500 губи 0.20%, до 1 349 пункта.
Междувременно обаче доларовият индекс, който показва движението на американските пари срещу 6 основни валути, печели само 0.06%, до 79.17 и това се дължи най-вече на кроса с еврото, което е под натиск днес, след решението на Moody’s и поевтинява с 0.18%, до 1.3163 долара.
Друг рисков актив, американският суров петрол, поскъпва с 0.72%, до 101.64 долара за барел с доставка през март.
Данните за продажбите на дребно в САЩ за пореден път обърнаха пазара днес. Очакваше се продажбите да скочат с 0.9% през януари, на сезонно претеглена месечна база, но вместо това беше отчетен ръст от 0.4%. През декември беше регистриран ръст от само 0.1%.
Като се изключат продажбите на автомобили, които се влияят силно от промоциите, предлагани от компаниите, продажбите на дребно в САЩ през януари са се покачили с 0.70%, което е над очакванията.
Защо тези иначе не толкова лоши данни имаха драматичен негативен ефект? Отговорът е видим от развитието на сесията на европейските пазари, където денят стартира с прибиране на печалби от вчерашното рали. И в САЩ се търси повод за разпродажба и се намери в доклада за продажбите на дребно.
А понижение на американските индекси в началото на сесията означава натиск върху цените на рисковите активи и накара европейските инвеститори да ограничат итрадневните дълги позиции.
Така след данните от САЩ, FTSE 100 пада с 0.30%, до 5 888 пункта, CAC 40 е надолу с 0.24%, до 3 376 пункта, DAX губи 0.19%, до 6 725 пункта.
Еврото отстъпва с 0.26%, до 1.3153 долара, а индексът DXY се качва с 0.17%, до 79.26.
Прибирането на печалби приключи и европейските индекси поеха нагоре. Зад възходящото движение не стоят силни фундаментални новини.
Умерен позитивен ефект имаше февруарското издание на индекса на икономическите очаквания на института ZEW, който показа подобряване на оценката на предприемачите в Германия както към настоящата ситуация, така и към развитието през следващите 6 месеца. Стойността на индекса за очакванията изненадващо премина на положителна територия, като достигна 10-месечен връх от 5.4 пункта, спрямо минус 21.6 пункта през януари. В същото време оценката за настоящите условия се покачи до 40.3 пункта, при прогноза за спад.
Известен позитивен ефект имаха данните за инфлацията във Великобритания, където през януари потребителските цени паднаха с 0.60% на месечна база, а на годишна база беше отчетено забавяне на покачването им до 3.90%. Така инфлацията вече е под целевото ниво от 4%, като управителят на Bank of England – Мервин Кинг заяви в писмото си до финансовия министър Джордж Осбърн, че най-вероятно потребителските цени ще продължат да се понижава през тази година, но колко бързо ще става това все още не е „много неясно“.
Основните фактори, които водят до отслабване на инфлационния натиск са по-ниските цени на петролните и енергийните продукти, както и отшумяващият ефект от повишаването на ДДС в началото на миналата година.
Слаб негативен ефект върху пазара оказа докладът за индустриално производство в еврозоната през декември, което се сви с 1.1% на месечна и с 2.0% на годишна база.
На този фон от противоречиви данни основният фондов индекс в Лондон, FTSE 100 се покачва с 0.15%, до 5 915 пункта, френският CAC 40 е нагоре с 0.23%, до 3 392 пункта, а германският DAX печели 0.43%, до 6 767 пункта.
Въпреки възходящото движение на фондовите индекси еврото остава под натиск след решението на Moody’s да понижи рейтингите на дълга на Италия и Испания.
Единната валута поевтинява с 0.04%, до 1.3181 долара. Натискът вероятно ще отслабне значително при позитивен старт на сесията на американските пазари и съответно отстъпление на долара, заради повишения апетит за риск. Доларовият индекс на Nasdaq вече се понижава с 0.04%, до 79.08.
Цената на мартенските фючърси на петрола сорт Брент се покачва с 0.18%, до 118.14 долара за барел.
Европейските индекси падат в началото на сесията. След вчерашната вълна от оптимизъм, породена от гласуването нас мерките за икономии в Гърция, днес настана време за прибиране на печалбите.
Повод за разпродажбите даде решението на международната агенция Moody’s да понижи рейтингите на дълга на Италия, Португалия, Словакия, Словения и Малта с една степен и на Испания с две степени. Освен това от агенцията заплашиха с понижение на оценката на дълга на Франция, Великобритания и Австрия.
Така в началото на сесията FTSE 100 пада с 0.28%, до 5 889 пункта. В Париж индексът на сините чипове CAC 40 е надолу с 0.40%, до 3 371 пункта. Германският DAX се понижава с 0.15%, до 6 729 пункта.
Липсата на апетит за риск на фондовите пазари води до натиск върху еврото, което поевтинява с 0.13%, до 1.3169 пункта.
След като гръцкият проблем намери временно решение. Сега фокусът на напрежението отново е върху дълга на останалите страни от еврозоната, което позволява атаки срещу единната валута.
В същото време доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.04%, което показва, че в случая става въпрос за натиск върху еврото, а не за бягство от риск.
Петролът поевтинява с 0.55%, до 117.28 долара за барел сорт Брент с доставка през март, като и тук много от инвеститорите прибират печалби, след като вчера цената на суровината мина 118 долара за барел.
Вестта за нова сеч на рейтинговите агенции в Европа моментално се отрази на валутните пазари. Доларът веднага започна да поскъпва към еврото, което бе напреднало значително вчера до над $ 1.32 заради новината, че Европа все пак ще изпрати спасителен транш на Гърция още в началото на март, тъй като правителство успя да приеме със закон нова серия от икономии за бюджета.
Така към този час обменният курс е 1.3153 долара за едно евро. Зелените пари остават силни към японската йена и купуват 77.715 йени, което е 0.16% повече спрямо вчерашната търговия.
Движението на долара към йената е интересно с оглед на новината, която сервира централната банка на Япония – The Bank of Japan. Тя обяви, че ще увеличи ресурса на програмата си по изкупуване на активи с 10 трлн. йени до 65 трлн. Освен това банката ще определи таван на инфлацията, което означава, че ще започне да се намесва по-решително, за да я контролира. Междувременно основната лихва на банката ще се задържи на ниското й равнище от 0 до 0.1%.
На капиталовите пазари действията на Moody’s все още не се отразяват. В азиатската сесия се прокрадват нотки на оптимизъм заради количественото улеснение на The Bank of Japan, но в Китай инвеститорите вече се ориентираха към разпродажби.
NIKKEI 225 расте с 0.71% до 9 062 пункта.  HANG SENG INDEX добавя 0.09% до 2 902 пункта. CSI 300 INDEX се понижава с 0.41% до 2 521 пункта.
На Wall Street индексите финишираха с покачвания заради успокоението, което донесе Гърция с приемането на допълнителни мерки за икономии в бюджета.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.57% до 12 799 пункта.  S&P 500 Index добави 0.68% до 1 343 пункта. NASDAQ Composite Index порасна с 0.95% до 2 926 пункта.
Петролът се отдръпва от високите цени, които достигна в търговията снощи. По време на азиатската сесия лекият американски петрол се търгува срещу $ 100.53 за барел, а сортът брент струва $ 117.39 за барел, което е отстъпление от цената с 52 цента.
Вчера суровината достигна 5-седмичен пик в цената до $ 100.91 за барел лек американски петрол с доставка през март.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *