На изборите гласуваме по смесена система

На изборите на 5-ти юли ще се гласува с две бюлетини – една за мажоритарен кандидат и една за листи на партия или коалиция. Това реши парламентът като прие окончателно текстове от промените в Закона за избор на народни представители.
Срещу този мажоритарен елемент беше НДСВ, както и повечето сили от опозицията, с изключение на „Ред, законност и справедливост”. С гласовете на РЗС и „Атака”, без участието на жълтите в гласуването се прие изборният праг за коалиции да бъде 8 на сто, независимо колко партии има в тях.
По-рано от ДСБ се заканиха да сезират Конституционния съд заради въвеждането на 31 мажоритарно избрани депутати, защото нямало равнопоставеност с останалите 209 пропорционално избрани народни представители.
Дебатите продължиха повече от шест часа.
Промените в изборното законодателство успяха да накарат над 200 депутати да присъстват на обсъждането като дори от „Атака“, които в знак на протест напуснаха парламента до изборите, дойдоха в пленарната зала. Най-разпалени дебати предизвика въвеждането на смесена избирателна система и повишаването на прага.
Христо Бисеров от ДПС предложи изборната бариера за коалиции да е 8 на сто, независимо от това колко партии участват в тях. Това стана по време на дебатите в НС по второ четене на поправките в закона за избор на народни представители.
От „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) настояваха прагът да бъде 8% за две партии и за всяка следваща да се добавя 1%. С поправките се въвежда смесена избирателна система с 31 мажоритарни депутати.
Димитър Абаджиев, който е след вносителите на предложението за по-висока бариера за коалициите, коментира, че много партии са се обявили против статуквото в политическия живот на страната. „Статуквото се крепи на два фундамента – избирателната система и изборната бариера“, обясни депутатът от РЗС. По думите му, нямало по-безпринципна коалиция от тази, която се формира само за да прескочи изборната бариера от 4%.
„Много по-безпринципна е следизборната коалиция между партии, които нямат нищо сходно в предизборните си програми“, контрира го Ваньо Шарков от ОДС.
Тодор Батилов от „Атака“ подкрепи протеста на опозицията и предупреди, че предложените промени противоречат на Конституцията в частта за равното избирателно право. „Как така един мажоритарен кандидат в Бургаско ще се състезава с този в Ямбол, едномандатните райони са различни по мащаб и не е еднаква тежестта на мандатите“, аргументира се Батилов.
Ангел Найденов от БСП подкрепи идеята като обясни, че във всеки район се дава възможност на гласоподавателите да избират мажоритарно по един депутат.
Преди обсъждането на спорните текстове депутатите отхвърлиха лустрационно предложение, което предвиждаше кандидатите, които са доказани сътрудници и агенти на ДС, да бъдат задължително подменяни.

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *