На Иран вече не му пука за ембаргото

Изглежда търсенето на суровината в Китай и Южна Корея вече компенсира негативния ефект от санкциите, наложени от САЩ и Европа, съобщава Reuters, цитирайки публикувани днес данни на Международната агенция за енергетика.
Според МАЕ налагането на нови санкции върху ислямската република ще доведе до влошаване на нейната фискална позиция, но не е задължително да понижи доставките на петрол за международните пазари.
По-голямата част от иранския суров петрол сега е насочена към Азия, така че новите санкции на ЕС най-вероятно ще бъдат срещу финансовия сектор.
Финансите на Иран са под значителен натиск, тъй като Европа и САЩ замразиха иранските активи, до които имаха достъп. А износът на петрол е намалял наполовина спрямо нивата отпреди санкциите, което доведе до скок на инфлацията в страната.
По данни на МАЕ добивът на петрол в ислямската република се е повишил с около 70 000 барела до 2.7 милиона барела на ден през октомври. Износът на суровината пък е нараснал с 300 000 барела, до 1.3 млн. барела на ден.
Изчисленията на Reuters показват, че увеличението на износа може да е донесло на Иран валутни приходи в размер на близо 900 млн. долара.
МАЕ също така съобщи, че количеството на иранския петрол, съхраняван на танкери, е намаляло до 13 млн. барела, от 25-30 милиона през април.
Доставките на петрол в световен мащаб са нараснали с 800 000 барела през октомври, до 90.9 мнл. барела на ден поради засиления добив в Северна и Южна Америка и Северно море. Така е компенсиран лекият спад в износа на OPEC, който се дължеше основно на прекъсванията на добива в Нигерия.
Данните показват, че глобалният петролен пазар в момента е добре снабден, което оказва натиск върху цената на суровината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *