На какво се дължи волатилността на акциите на PetroChina?

PetroChina е най-голямата компания в Китай. Годишните ѝ приходи надхвърлят стойността на брутния вътрешен продукт на Южна Африка. Ние обаче разкрихме, че ценните книжа на PetroChinaсе търгуват като пени акции. Волатилността им достигна ниво от 82 пункта, което в сравнение с останалите 100 най-големи компании в света, е много високо.
Сравнявайки движението на акциите на PetroChina с движението на цената на петрола или с печалбата на компанията, с всичко, което е важно за фундаменталния анализ, виждаме, че волатилността на акциите на компанията е много по-висока отколкото би трябвало да бъде.
Причината е, че трейдърите се опитват да спекулират с това какви действия ще предприеме държавата спрямо акциите на тази компания. Обикновено държавните фондове инвестираха в акциите на PetroChina, защото това е компанията, чиито акции имат най-голяма тежест в Shanghai Composite индекса и за да не се стига до силното им поевтиняване в трудни периоди. Изведнъж тази подкрепа изглежда изчезна и ставаме свидетели на все по-голяма волатилност в цената. Миналия понеделник, когато Shanghai Composite индексът се срина с 8,5%, акциите на PetroChina поевтиняха рекордно. Нямаме идея защо това се случи, нито пък трейдърите.
Ричард ФРОСТ,  Bloomberg TV 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *