На кои страни се дължи световният икономически растеж?

Повечето инвеститори са добри запознати със страните от МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция) и БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР). Това са развиващи се пазари с бързо разрастващи се икономики, а инвеститорите очакват тези страни да са двигател на световния икономически растеж както в момента, така и в бъдеще, коментира Visual Capitalist

Aнализ, изготвен от Boston Consulting Group, сочи, че около 52% от целия световен икономически растеж между 2014 и 2016 г. може да бъде отдаден на Китай и САЩ. Макар че икономиката на Китай вероятно наистина се забавя, а американският икономически растеж не е какъвто беше, тези две икономики продължават да са лидери заради размера и влиянието си.

Всъщност се оказва, че само 16 страни в света допринасят с 1% или повече за растежа като цяло. Всички останали страни в света общо формират само 18,5% от общия растеж.

Страните от МИНТ са част от графиката на Visual Capitalist, като Мексико допринася с 1,6%, Индонезия – с 2,2%, Нигерия – с 1,3% и Турция – с 1,2% за световния икономически растеж.

При страните от БРИКС обаче е малко по-различно. Докато Китай (30,3%) и Индия (6,5%) заемат значително пространство в графиката, останалите страни са виждали и по-добри време.

Русия изпитва особено сериозни трудности след срива на цените на петрола, а страната всъщност има негативен ефект върху растежа на световна икономика от -1,3% през 2016 г. Бразилия от своя страна реално допринася с 0,0% за световния икономически растеж, т.е. за момента не отчита никакво влияние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *