На новите 5 евро ще има надпис и на кирилица

Това стана ясно на пресконференция днес на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, на която беше представен цялостният дизайн на новата банкнота.
С този акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута, коментира пресцентърът на Българската народна банка (БНБ). Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на ЕС, ще могат да прочетат на своя национален език думата „евро”, изписана върху банкнотата.
Както е известно, след присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) в хода на разговорите с европейските ни партньори възникна един странен за нашето общество спор относно правилното изписване на думата „евро”, припомнят от БНБ. Този напълно излишен езиков спор стана причина за еднозначна консолидация на българските държавни институции около една обща национална позиция. Това според БНБ е довело до разбиране от страна на европейските партньори и до правилното изписване на думата „евро“ на кирилица във всички официални документи на ЕС.
Новата банкнота от 5 евро, за първи път с изписано наименование и на кирилица, ще бъде въведена в обращение от май 2013 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *