На прага на валутна война

Централната банка на Швейцария предприе мерки за отслабване на швейцарския франк, пише вестник “Файненшъл таймс”, цитиран от Фокус. Мерките са предизвикали опасения, че други държави може да последват примера, предприет на фона на ръст на франка, който инвеститорите използват като надеждно вложение за средствата си. „Нека валутните войни да започват“, заяви пред FT Крис Търнър в ING Financial Markets.
През октомври, след банкрута на „Лемън брадърс”, франкът се покачи до рекордното ниво от около 1,43 швейцарски франка за едно евро, а през последните седмици отново се доближи до това ниво.
Но на 12 март швейцарският франк падна до най-ниското ниво от началото на годината, след като Централната банка съобщи, че високата му стойност поражда „неадекватни затруднения за кредитно-паричните условия” в период, когато банката се бори със спада в икономиката на страната.
„В този контекст Централната банка на Швейцария реши да купува чуждестранна валута на чуждите пазари, за да предотврати по нататъшен ръст на швейцарския франк спрямо еврото”, се казва в изявлението на банката.
На 12 март централната банка понижи лихвата с 0.25%, като по този начин узакони политиката си на почти нулеви лихви. Заедно с това тя стана първата централна банка, която открито заговори за рисковете от дефлация. Прогнозите за следващите две години са за инфлация около нулата, се казва в официалното съобщение. На второ място, тя аяви, че ще интервенира на валутните и дългови пазари, за да осигури увеличение на ликвидността и стана първата централна банка в света, която се ангажира с конкурентна девалвация на валутата си. Прогнозите за ръста тази година се влошиха значително, като на фона на предишните очаквания за спад от 0.5% сега вече се очаква той да достигне 3% в резултат на свиването на глобалното търсене.
Отслабването на франка ще помогне на швейцарските износители и на получателите на деноминирани в швейцарската валута дългове.
В анализ на The Bank of New York Mellon, цитиран от RGE Monitor се казва, че това действие ще има две последици: Първо, пазарната интервенция отваря широко вратата за други централни банки, като Банк ъв Джапан е най-вероятният последовател. Второ, след като швейцарската банка се присъедини към Банк ъв Ингланд, Фед, Бан ъв Джапан и Банк ъв Канада в политиката на количествени улеснения това поставя ЕЦБ под натиск да ги последва. Това предполага, че Трише скоро ще хвърли кърпата и ще се съгласи на по-нататъшно понижение на лихвите и наливане на ликвидност. От това без съмнение ще спечели доларът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *