На фондовия пазар настроенията останаха предимно позитивни

Доларовият индекс DXY отскочи с 1.01% до ниво 79.96 пункта. За това помогна както ръста към еврото, така и поскъпването към йената до 10-месечен връх.
Към обединената валута зелените пари достигнаха курс от 1.3123 долара за едно евро. Спрямо японската йена имаше котировки и от 82.41 йени за долар. Доларът нямаше как да не се засили след добрите данни за новоразкритата заетост в САЩ, отчетеният висок търговски дефицит и сделката за дълга на Гърция.
Голяма тежест в търговията имаше и спекулативният елемент, като през следващата седмица ще бъде важно да се види ефектът на гръцкия контролиран фалит, провъзгласен от агенция Фич снощи, както и предстоящото активиране на застраховки срещу фалит, които според първоначални изчисления трябва да възмездят инвеститорите с 3.2 млрд. евро.
На фондовия пазар настроенията останаха предимно позитивни, като под натиск се търгуваха най-вече акциите на енергийните компании. Причината за това са високите цени на петрола.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.11% до 12 922 пункта.  S&P 500 INDEX порасна с 0.36% до 1 370 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX добави 0.60% до 2 988 пункта.
На седмична база сините чипове изгубиха 0.4%, широкият индекс добави 0.1%, а високотехнологичният измерител се покачи с 0.4% спрямо нивото си на затваряне миналия петък. През следващата седмица с по-голямо внимание ще бъде следена търговията с петрол, тъй като цената му застрашително дълго се задържа висока. Американската сесия при петрола завърши за трети пореден ден с повишение. Фючърсите за доставка на лек американски петрол през април поскъпнаха до 107.40 долара за барел, като на седмична база скокът в цената е с 0.7%. Петролът сорт брент също поскъпна, като при него стъпката нагоре бе с 24 цента до 125.83 за барел.
В търговията с основната енергийна суровина се намесиха новините за новоразкритите 227 хил. работни места в САЩ през февруари. както и данните за инфлацията в Китай. Късно снощи стана ясно, че през февруари индексът на потребителските цени се е покачил с 3.2% на годишна база, което е 20-месечно дъно. Макар да се очакваше, че ще има подобрение при инфлацията заради мерките, които държавните финансисти прилагат, това значително понижение внесе изненада на пазарите.
Наред с това от организацията на страните износителки на петрол ОПЕК съобщиха, че няма основания за промяна на прогнозата им за търсенето на петрол и то ще продължи да се увеличава с 900 хил. барела дневно при стабилно потребление от 30 млрд. барела петрол дневно.
*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *