На четвърто място сме в ЕС по най-лоши пътища

България попада сред петте страни – членки на ЕС, с най-некачествена транспортна инфраструктура. Това показва доклад на Европейската комисия, който разглежда и класира състоянието на транспортния сектор в различните държави от съюза. Цялостният рейтинг за българската транспортна инфраструктура е „сравнително нисък“.

По-лоши пътища има само в три други държави: Латвия, Малта и Румъния. Добрата новина е, че в миналогодишния доклад сме били на предпоследно място, следвани само от Румъния, но тази година сме изпреварили две от страните. Съвсем леко подобрение се забелязва в инфраструктурата на въздушния транспорт и пристанищата. Според изчисленията в доклада годишният разход, свързан с транспорта, на глава на населението през 2014 г. е бил 600 евро.

Лоша инфраструктура, по-малко време в задръствания

Българската транспортна инфраструктура във всяка от категориите – пътища, железопътен, въздушен транспорт и пристанища – попада в топ пет на най-зле развитите.

Освен че сме на четвърто място по лоша пътна инфраструктура, пристанищата ни също са под средното ниво на Европейския съюз и в тази класация сме предпоследни, като единствено румънците са получили по-нисък резултат.

Българските летища и служби, които обслужват въздушния транспорт, са се подобрили, но пак сме едва на 25-о място сред 28 държави. Железопътната инфраструктура се е влошила според данните от доклада спрямо миналата година. Тогава Полша е била след нас, но тази година ни е изпреварила по този показател.

От друга страна, според проучването на ЕК пазарът на железопътния превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция из ЕС: конкурентите на основния оператор имат пазарен дял от 48.8%, третия най-висок в ЕС.

Броят на смъртните случаи по пътищата на глава на населението в България е 98 – най-високият в ЕС, като се е увеличил от предишните две години. През 2014 г. броят им е бил 91, а през 2013 г. – 83. Последни сме и по удовлетвореност на потребителите от железопътния транспорт. Потребителите обаче са по-доволни от въздушния транспорт – по този показател сме на 10-о място от 28 държави. На шесто място сме по неудолетвореност от градския транспорт.

Годишно българските шофьори прекарват 30.37 часа в задръствания, което е съвсем малко под средното за ЕС. Делът на енергията от възобновяеми източници в потреблението на транспортни горива е също малко под средното за ЕС – 5.3%. За сравнение, шампионът в категорията – Финландия, е с 21.6% дял, информира capital.bg.

Лидерите в класациите са на запад

Като цяло транспортната инфраструктура е най-добра в Холандия, Швеция, Германия и Австрия.

В категорията за пътна инфраструктура Холандия е на върха на класацията за втора поредна година, следвана от Франция. Останалите страни в топ пет са Австрия, Португалия и Дания. Германия е чак на осмо място. Холандците са първенци и в още две инфраструктурни категории: пристанища и въздушен транспорт. Железопътната инфраструктура на Франция пък е най-добрата в ЕС, следвана от финландската и холандската.

Европейският анализ на транспорта

Данните в така наречения Индекс на транспорта в ЕС сравняват постиженията на страните членки в общо 30 категории, свързани с транспорта. Целта на годишния доклад, изготвен от експерти в Европейската комисия, е да се идентифицират сферите, в които са необходими приоритетни инвестиции и действия. Освен това има за цел да покаже как вътрешният пазар в ЕС в областта на транспорта се задълбочава и да насърчи преминаването към мобилност с по-малко емисии. Индексът се публикува за трета поредна година.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *