На 21 април ЕП ще решава дали да опрости процедурите за отпускане на евросубсидии

На 21 април Европейският парламент ще реши след гласуване дали да опрости процедурите за отпускане на евросубсидии, каза евродепутатът Евгений Кирилов, цитиран от БНР. Всъщност идеите за опростяването на процедурите са заложени в негов доклад, като сред тях е и предложението неизразходваните средства от 2007 година да се ползват разсрочено през следващите години.
Не само за България, за доста от страните-членки 2007 година се оказа година, където много малко средства са се усвоили. Създаваме едно положение – държавите-членки да не загубят тези средства, които са заявени за 2007 година, а да ги изразходват разсрочено през следващите години с по една шеста от сумата, която трябваше да бъде, примерно, усвоена за 2007 година. Така, че това правило, хората, които работят с проекти го знаят, в случая, добива едно изключение. Във всички случаи тези средства няма да бъдат загубени, а ще бъдат прехвърлени за следващите години от седемгодишния период, каза Кирилов.
Ако евродепутатите подкрепят идеите в доклада му, от средата на годината реално може да започне и прилагането на по-опростените мерки за отпускане на евросубсидиите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *