Небанковият финансов сектор смята, че КФН не трябва да се мести

Небанковият финансов сектор смята, че Комисията за финансов надзор (КФН) не трябва да бъде премествана в нова сграда, стана ясно на съвместна пресконференция на „Българска фондова борса – София“ АД, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУП), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници и Асоциацията на българските застрахователи.

В края на миналата година се разбра, че Министерски съвет е решил да премести КФН от настоящата й сграда на пл. “Св. Неделя” № 6, където трябва да се помещава Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Новата сграда, в която според решението трябва да бъде преместена комисията, се намира се на бул. “Княз Ал. Дондуков” №9.

„Мотивите за решението за преместването на комисията са странни, то се взема поради отпаднала необходимост от сграда, а след това новата сграда се дава поради възникнала необходимост,“ каза председателят на БАДДПО Никола Абаджиев. Според председателят на БАУП Стоян Тошев да се отнема сградата на КФН, която отговаря за един толкова важен сектор е обидно.

Тошев допълни, че колективните инвестиционни схеми трябва да се отчитат всекидневно и не може да се прекъсва графикът, а едно преместване на комисията ще го наруши.

“Автоматичната система за обмен на данни между борсата, КФН, депозитара и емитентите вече е готова и се тества, като евентуално преместване ще наруши нейната работа. Трудно е и преместването на огромния хартиен масив,” каза изпълнителният директор на БФБ-София Бистра Илкова.

На пресконференцията днес председателят на БАЛИП Камен Колчев каза, че очаква 2006 г. да бъде годината на секюритизацията. “Според предварителните прогнози вземания и недвижими имоти за около един млрд. лева ще бъдат секюритизирани в акции и облигации през годината,” каза още Колчев.

Мариян Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *