Негативните прогнози са преувеличени

Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм

Негативните прогнози за по-малко туристи и приходи бяха малко преувеличени и преди летния сезон. Крайно е да се твърди, че тази година ще бъде нулева за туристическия сезон и по-специално в Пампорово. От борсата World travel market в Лондон през ноември ще получим ясна индикация за това какво можем да очакваме от предстоящия туристически сезон и у нас. Това, което обаче е повече от важно да се разбере, е, че в условия на криза инвестициите в реклама за туризъм трябва да бъдат много по-активни. Погрешно е да се смята, че инвестициите в реклама са въпрос на лукс.
За последните две години спадът на чужди туристи у нас е 7-8%. Още през лятото се забеляза намаляване на британския пазар. Затова пък руският пазар отбелязва ръст, както и други не толкова развити досега пазари от Централна и Западна Европа като Белгия и Чехия.
Спадът е заради липсата на енергична държавна политика в управлението на туризма. Държавата трябва да оцени, че при 3 млрд. евро приходи от този сектор и при потенциал за тяхното нарастване е недопустимо да реинвестираш няколко милиона лева, с които в действителност се прави националната реклама на България. Освен това държавата е длъжник на инвестициите в туризма във всички останали аспекти – инфраструктуратa, управлението на културно-историческото наследство. Туризмът невярно се представя като един 100 % частен сектор, това е партньорство 50/50 с държавата. Частните инвестиции от страна на хотелиери и ресторантьори са факт, макар да има задържане на вложенията. Държавата е собственик на всичко останало, благодарение на което се развива туризмът. България е с над 1 млн. хотелски легла, небалансирано застрояване, особено в морските курорти, което създаде условия тези даденост и база трудно да се управляват. Сезоните са кратки, а бизнесът не разви онези туристически продукти, които могат да осигуряват целогодишна заетост – конгресния, СПА, винения туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *