Недоверието на европейците към ядрената енергия намалява

Недоверието на европейците към ядрената енергия намалява, въпреки че консенсус сред гражданите на ЕС по въпроса все още няма. Това показва проучване на общественото мнение в страните от съюза, съобщава Франс прес.
44% от анкетираните подкрепят напълно или с резерви ядрената енергия. Това е със 7 на сто повече в сравнение с предишното подобно проучване от 2005 г.
Противниците й обаче засега остават повече, макар и само с един процент. 45 на сто от европейците се обявяват срещу ядрената енергия, като най-голям е делът на отрицателно настроените сред жените и хората с ниско образование.
Привържениците са мнозинство в едва 10 от 27-те страни членки на ЕС. Най-голяма е подкрепата сред гражданите на Чехия и Литва – по 64%, Швеция – 62, и Финландия – 61.
Във Франция, която е най-големият производител на ядрена енергия в Европа, делът на одобрение остава непроменен спрямо 2005 г. – 52 на сто.
Мнозинството граждани на 15 страни остават противници на ядрената енергия. Техният брой е особено висок в Австрия, Гърция и Кипър.
Обратната тенденция, увеличението на привържениците, е най-изявена в 15-те страни от ЕС, които имат действащи атомни електроцентрали. В Италия и Полша те са нараснали с 13%, в Ирландия – с 11, а в Гърция – с 9.
Авторите на проучването обясняват нарастващата популярност на ядрената енергия с приоритетното място, което й е отделено в обществения дебат за борбата срещу климатичните промени. Важна роля играе и аргументът за постигане на независимост при снабдяването с енергия на фона на рязкото поскъпване на петрола и газа.
64 на сто от участниците в допитването смятат, че ядрената енергия дава възможност на ЕС да разнообрази източниците си на енергия. Според 63% тя помага на 27-те страни членки да намалят зависимостта си от петрола.
Основен проблем за противниците на ядрената енергия си остава складирането на отпадъците. Близо 40% от тях твърдят, че ще си променят мнението, ако бъде намерено сигурно и постоянно решение за складирането на използваното ядрено гориво.
В страни като Германия и Белгия програмираното затваряне на всички атомни централи вече е оспорвано от част от политическата класа. Според проучването 50% от белгийците и 46% от германците подкрепят ядрената енергия.
В други държави, като Великобритания и Италия, властите съобщиха, че ще построят нови централи след години на замразяване на инвестициите в сектора. Ядрената енергия подкрепят 50 на сто от британците и 43 на сто от италианците.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *