Недоволството от икономическите политики се засилва

„Тазгодишното проучване разкрива задълбочаващо се разделение север-юг в Европа в момент, в който изглежда, че двете страни на Атлантика се сближават отново“, Крег Кенеди, президент на German Marshall Fund

В сряда беше публикувано едно от най-мащабните социологически проучвания на общественото мнение в Европа и САЩ „Трансатлантически тенденции 2013“ (Transatlantic Trends). Това е дванайсети поред доклад, плод на съвместната работа на German Marshall Fund of the United States (GMF) и Compagnia di San Paolo със съдействието на Barrow Cadbury Trust, фондациите Luso-Americana, BBVA и Communitas и шведското министерство на външните работи. В тазгодишното изследване са включени 13 страни – САЩ, Турция и 11 еврочленки: Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Допитванията са проведени през юни сред по около 1000 мъже и жени над 18-годишна възраст във всяка държава. Ето и основните изводи:

Кризата – стабилно мнозинство от европейците (65%) и от американците (75%) продължават да се чувстват лично засегнати от икономическата криза. Най-силно е нараснал делът на хората, усещащи тази тенденция, във Франция (+12% до 65%) и в Полша (+7% до 60%). Шведите са тези, които изпитват най-малък песимизъм относно икономическото си състояние.

Икономическата политика – все по-малко хора и от двете страни на океана (64% от американците и 62% от европейците) смятат, че техните правителства се справят с икономическите предизвикателства. Гражданите на само две страни одобряват действията на своите управляващи, но и там одобрението спада в сравнение с миналата година: -15% до 74% в Швеция и -12% до 56% в Германия. 52% от турците не одобряват икономическата политика на своя кабинет, което е обрат спрямо предните години.

Ангела Меркел – повечето от европейците (47%) смятат, че германският канцлер Ангела Меркел върши по-добра работа за справяне с икономическата криза от Европейския съюз. Най-засегнатите страни са и най-недоволни от ЕС (Испания води със 75%), но там рязко се увеличава и неодобрението към Меркел – най-силно в Испания (82%) и Португалия (65%).

Членството в ЕС – болшинството европейци (57%) определят членството си в ЕС като благоприятно за икономиките им. 60% от всички европейци, или мнозинствата във всички страни с изключение на три (Германия, Румъния и Словакия), заявяват, че еврото им се е отразило зле. И все пак малцина искат да напуснат еврозоната.

Контрол на ЕС върху националните бюджети – все повече европейци (+11 пункта до 68%) не желаят ЕС да контролира националните им бюджети. Дори германците, болшинството от които през 2012 г. са изразили подкрепа за засиления европейски контрол, тази година отстъпват назад – едва 37% го одобряват.

Разпределението на богатствата – според 82% от европейските и 68% от американските граждани по-голямата част от облагите от техните икономически системи отиват при малък процент хора. Като най-несправедливи определят системите в своите държави италианците (93% от интервюираните), португалците (92%), испанците (91%) и словаците (88%).

Имиграцията – на въпроса дали имиграцията е проблем или възможност 47% от американците и 44% от европейците отговарят първото, а съответно 46% и 41% – второто. Контрастът в Турция обаче е особено силен – едва 18% виждат в имигрантите нещо положително, докато 54% ги намират за нежелани. Също така болшинството турци (70%) и американци (50%) смятат, че „имигрантите отнемат работни места от местните“, докато 62% от гражданите на ЕС не са съгласни с това твърдение.

Сирия – все повече граждани на ЕС (+13% до 72%), на САЩ (+7% до 62%) и на Турция (+15% до 72%) смятат, че не трябва да има военна интервенция в Сирия и че страните им трябва да стоят далеч от подобно развитие на ситуацията.

Русия и Китай – повечето от респондентите и от двете страни на Атлантика не биха искали глобално лидерство нито от страна на Русия, нито на Китай. Също така 62% от американците, 46% от европейците и 41% от турците смятат, че Поднебесната империя представлява по-скоро икономическа заплаха, отколкото благоприятна възможност.

Ролята на НАТО – според 58% от европейците и 55% от американците НАТО продължава да е значима организация в глобален мащаб, като повечето от тях смятат, че важността й произтича по-скоро от характера й на общност на демократичните държави, отколкото от военния й капацитет.

Турция – 44% (спад спрямо 73% през 2004 г.) от интервюираните турци се отнасят положително към присъединяването на страната към ЕС, докато 34% не го одобряват. Също така, продължава стабилното обръщане на Турция към политическия унилатерализъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *