Недостигът на микрофинансиране в ЕС е за 2,7 милиарда евро

Около 2,7 млрд. евро е недостигът на микрофинансиране в Европейския съюз. Това става ясно от най-новия доклад на Еврокомисията за прилагането на Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“. Докладът е допълнен от проучване за търсенето на микрокредити в ЕС, според което по този финансов механизъм над 20000 предприемачи вече са получили кредти и гаранции на обща стойност 182млн. евро. „Прогрес“ е подпомогнал създаването на работни места, като е дадена възможност на безработни или неактивни хора, които са получили откази от банките, да получат заеми за стартиране на бизнес. Сред предприемачите, получили микрокредити, за представители на малцинствата в България и Франция, се отбелязва в доклада.
„Събирането на средствата за създаване на ново предприятие може да затрудни безработни, млади хора и хора от малцинствата, но малки кредити, като тези по „Прогрес“, могат да помогнат много на бъдещите предприемачи “, коментира европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.
Най-честите трудности, които срещат начинаещите предприемачи, е затрудненият достъп да първоначален капитал. Икономическата криза доведе до силно отрицателно въздействие върху финансовото състояние на малките и средни предприятия, се посочва в анализите към доклада. В повечето индустриализирани страни рецесията предизвика значителен спад на кредитите, тъй като процентът на одобрение на заеми намаля значително. Това се дължи на по-строгите кредитни стандарти и негативните перспективи. През 2009 г. ставките на отхвърляне в еврозоната са нараснали от 12% на 18%. В същото време, малките и средни предприятия са в пресата на кредити при по-лоши условия, по-високи лихвени проценти, съкратени падежи и искания за по-големи обезпечения. На този фон, търсенето на микрокредити расте. У нас 110000 представители на малкия и средния бизнес се нуждаят от заеми, в Румъния – 230000, в Испания – 500000, Германия -210000.
По „Прогрес”, 60 на сто от крайните потребители в момента на кандидатстване са били безработни или неактивни лица, 36на сто от тях са жени, а 5,9процента са на възраст под 25 години, се казва още в доклада.
Най-голяма помощ под формата на микрокредитиране получават секторите селско стопанство и търговия. Повече от половината от всички кредитополучатели са стартирали бизнес в тези сектори.
Европейската комисия насърчава страните членки на ЕС да бъдат по-активни в предлагането на национални схеми за финансови инструменти за микрофинансиране, призовават от ЕК и напомнят, че националните правителства могат да използват за целта ресурсите на Европейския фонд за регионално развитие или на Европейския социален фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *