Недостиг на работна ръка в селското стопанство

„Поголовен е недостигът на работна ръка в сферата на селското стопанство. В момента работят пенсионери и няма с кого да ги подменим.“ Това заяви при откриването на 7-ата национална среща на Асоциацията на земеделските производители нейният председател Венцислав Върбанов.Недостиг на работна ръка в селското стопанство.

Резултат с изображение за селско стопанство

„За мое голямо съжаление всичките тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да ги управлява.

Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопанства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме дотам, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка. Има такива случаи навсякъде – във Велико Търново, в Плевенско…“, каза Върбанов.

Бившият земеделски министър подчерта, че според членовете на асоциацията една от основните грешки за липсата на кадри е прехвърлянето на специализираните училища от министерството на земеделието под шапката на общините. В повечето такива случаи въпросните училища са били затваряни след около една година, информира в.24часа.

„Това беше ковачницата на кадри. В момента ние сами си решаваме проблемите. Няма млади хора. Това е един огромен проблем и с годините той се задълбочава. Не става въпрос, че хората не искат да работят, малко хора излизат на пазара. А заради тромавите административни процедури не можем да привлечем работна ръка от чужбина. Социалното министерство трябва да пpедприеме действия да се облекчи процедурата, защото докато хората се занимават с преодоляване на административни перипетии, отиват да работят в Гърция, Кипър или Испания“, допълни Върбанов.

 

 

financebg.com

One thought on “Недостиг на работна ръка в селското стопанство

  • 13.02.2019 в 12:42
    Permalink

    a varbanov ne go li znaese tova kato beshe ministar.
    porednia chovek doprinesal za razbivaneto na selskoto stopanstvo, asega borec za spasiavaneto mu

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *