”Независимая газета”: БГ камък попадна в „Южен поток”

Проектът за строителство на алтернативен – заобикалящ Украйна и Беларус – газопровод „Южен поток”, се сблъсква с „някои трудности”, за които говориха миналата събота премиерите на Италия и Русия, Силвио Берлускони и Владимир Путин, пише руският вестник „Независимая газета”, цитиран от „Фокус“.
Въпросът с Турция, която през ноември трябва да даде „одобрение” за прокарване на трасето през своята икономическа морска зона, е почти решен. Остава проблема с една неназована официално страна, която фактически препятства реализацията на целия проект. Експерти са уверени, че главно препятствие е станала България, която с всички способи се опитва да си осигури нови отстъпки. Впрочем има претенции към проекта и от страна на ЕС, който иска диверсифициране на доставките.
По време на неофициалната среща в събота с Владимир Путин, италианският премиер Силвио Берлускони съобщи, че със съвместни усилия са успели да убедят Турция да разреши преминаването на газопровода „Южен поток” през нейните териториални води.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *