„Независимая газета“: Всички тръбопроводи водят към Туркменистан

През идните години Туркменистан може да изиграе ключова роля не само в енергийната сфера, но и при формирането на геополитическите тенденции в Евразия, пише в днешния си брой руският вестник „Независимая газета“.

Даже Русия няма достатъчно ресурси и средства, за да се противопостави на експанзията на Туркменистан в енергийната сфера. Западът също проявява интерес към енергийните ресурси на Туркменистан, предава агенция Фокус.

Брюксел е готов да отстъпи от демократичните си принципи в името на енергийната сигурност. В началото на 2007 г. ЕС определи като приоритет за енергийната си стратегия проекта за Транскаспийския газопровод, който ще съединява газовите находища в Туркменистан и Казахстан с газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум.

Също така Транскаспийският газопровод ще гарантира доставките на природен газ за газопровода Nabucco, доставящ гориво от Турция за Австрия през България, Румъния и Унгария. Влиянието на Туркменистан ще става все по-осезаемо, докато енергийните нужди на световните сили продължават да нарастват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *