„Независимая газета“: „Газпром“ пред фалит?

„Постоянно ни се казва, че „Газпром“ е източник на богатството и данъците на цялата страна, но това твърдение е само мит, отбелязва в доклад бившият първи вицепремиер Борис Немцов
Най-голямата руска компания „Газпром“, от чието благосъстояние в голяма степен зависи благополучието на руската икономика, балансира на ръба на финансова криза.
До този извод са стигнали авторите на независимия експертен доклад „Путин и „Газпром“ Борис Немцов, бивш първи вицепремиер (1997-1998), и Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката (2002).
Компанията е изправена пред технически колапс – заемите може да не бъдат достатъчни да покрият всички разходи. Ситуацията се влошава от падането на добива на газ и растящия недостиг на гориво на вътрешния пазар, посочват те.
Основните обвинения на авторите на изследването са адресирани към Владимир Путин, който от 2000 г. фактически управлява концерна, като прокарва неговите интереси както в страната, така и в чужбина.
„Газпром“ като явление в руския политически и делови живот е уникален. През 2007 г. печалбата на концерна е надхвърлила 93 млрд долара, което представлява 7% от руския БВП. Това е 2,5 пъти повече от разходите за отбрана.
„Газпром“ осигурява повече от 12% от промишленото производство, около 16% от руския експорт. Той дава около 43% от производството на първични енергоносители и също такъв е неговият процент в структурата на вътрешното потребление на енергийни ресурси.
„Газпром“ осигурява до 40% от производството на електроенергия в страната. В действителност концернът е енергийната сърцевина на руската икономика и от това доколко ефикасно и надеждно работи той зависят в голяма степен стабилността и перспективите на руската икономика.
Компанията играе ключова роля и на световния енергиен пазар. Добивът на нефт и газ от „Газпром“ представлява 5% от световното производство на енергийни ресурси. Повече от 50% от износа на газ за страните от Европейския съюз се пада на „Газпром“.
„Газпром“ е личен проект на Владимир Путин, който е и формалният, и фактическият ръководител на концерна, посочи Борис Немцов при представянето на доклада. Днес може да се каже, че това е най-зле работещата руска енергийна компания, единствената, която при неговото управление не е увеличила добива на газ. На фона на икономическия растеж това е изключително лошо“.
През периода 2000-2008 година руският БВП е нараснал с повече от 70%, промишленото производство се е увеличило почти с 65%, а добивът на „Газпром“ практически не е увеличен.
През 1999 г. „Газпром“ е добивал 546 млрд куб. м газ, а през 2007 г. този показател се е увеличил съвсем малко и е стигнал 548 млрд куб. м. Ако се сравни с 2006 г., когато са били добити 556 млрд куб. м газ, става ясно, че миналата година добивът на газ е намалял.
От януари до август т.г. концернът е увеличил добива с 2% в сравнение със същия период на предишната година.
Авторите на изследването обръщат внимание на увеличаващия се недостиг на газ в Русия. През 2007 г. разликата между доставките на газ за страната – 307 млрд куб. м, и реалните нужди – 438,8 млрд е стигнала рекордната цифра от 131,8 млрд куб. м.
Сега този недостиг се покрива от независими производители, които доставят около 100 млрд куб. м газ, но в най-близко време техните мощности може да се окажат недостатъчни.
Путин има късмет, че засега амбициозните международните проекти като „Северен поток“ или „Южен поток“ се бавят, но в случай че бъдат пуснати, те просто няма с какво да бъдат запълнени, посочват авторите на доклада.
Освен това компанията е изправена пред изключително дълбока финансова криза – нейните дългове се увеличиха от 13,5 млрд долара в края на 2000 г. до 61,6 млрд долара в края на 2007 г. – а това е две трети от нейната годишна печалба.
Натрупаният дълг, според експертите, не позволява на компанията да инвестира достатъчно средства в добива и това може да я доведе до банкрут.Ако световните цени на петрола продължат да падат, може да се наложат сериозни мерки за изваждане на компанията от кризата, посочи Владимир Милов.
Ако те паднат под 80 долара за барел, в разстояние на 6-9 месеца ще бъде необходимо да се вземат такива мерки. Държавата ще бъде принудена да задейства и резервите на Централната банка, и средства от фондовете. За населението това ще означава рязко повишаване на цените на газта, което от своя страна ще доведе до скок на инфлацията.
„Постоянно ни се казва, че „Газпром“ е източник на богатството и данъците на цялата страна, но това твърдение е само мит, отбеляза Немцов.
„Газпром“ плаща мизерна част от данъците в бюджета. При растящите вътрешни и шеметните световни цени на петрола през 2007 г. той е платил само по малко над 7 долара на барел добити нефт и газ, докато другите петролни компании плащат по 40 долара.“
„За да може руският газов отрасъл да излезе от кризата, са нужни промени – структурни и кадрови промени в „Газпром“, както и кардинална смяна на стратегията. А промени ще могат да се видят, ако правителството на Путин подаде оставка“, посочват в заключение експертите.
Сергей Славин, „Независимая газета“

netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *