Независим инспекторат ще въвежда контрол в горите

С новия Закон за горите ще се създаде силен независим горски инспекторат. Инспекторатът щеима много големи правомощия и ще бъде на пряко подчинение на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), каза министър Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на агроведомството.
Според него с промените се цели да се отговори на дървената мафия за незаконния добив на дървесина.
Незаконният добив е най-големият бич в горите след заменките и застрояването им, обяви министър Найденов.
Той допълни, че новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието. По него се работи усилено, нанасят се корекции и към юни се очаква да бъде одобрен от Народното събрание.
В новия Закон за горите ще бъде регламентирано многофункционалното и ефективно стопанисване и управление на горските територии. То е и в отговор на съвременните екологични, икономически и социални предизвикателства, на които страната ни трябва да отговори, заяви министър Найденов.
Промените ще доведат и до централизация на системата, допълниоще той. Така например с промените, които бяха направени в Закона за лова и опазване на дивеча, се отстрани монополизирането на организацията на тази дейност, каза министър Найденов. Той отбеляза още, че от 2009 г. са стартирали и конкурсите, с които се предоставя стопанисването и ползването на дивеча в държавните дивечовъдни участъци, които обхващат около 4% от ловно-стопанските територии на страната.
Зам.-директорът на ИАГ Пенчо Дерменджиев съобщи, че през тази година заради кризата залесяване ще бъде извършено само на около 13 000 декара, което е изключително малко спрямо предходните години. Според него това е най-неотложното залесяване с горски култури.
Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов допълни, че трябва да се използват за залесяване и европейските средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За целтаима предвидени над 70 млн. лв. Той каза, че се очаква през май отново да бъдат отворени горските мерки за набиране на проекти. Общо по Програмата са подадени 61 проекта в горските мерки, от които по 33има вече подписани договори на стойност 3.5 млн. лв.
По време на пресконференция бяха представени и резултати за 2009 г., по линия на Организирания ловен туризъм. В рамките на годината у нас са ловували 5 092-ма ловци, а общият обем приходи на държавните ловни стопанства е над 2 600 000 евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *