НЕК вече дължи 1.5 милиарда лева на производители на ток.

1.5 милиарда лева дължи Националната електрическа компания (НЕК) на производителите на ток. Така общите й задължения вече са 3.6 милиарда лева. Данните, актуални към края на септември, бяха съобщени вчера от финансовия директор на компанията Румяна Кръстева по време на обсъждане за цените на тока за бизнеса от 1 ноември в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Финансовото здраве на НЕК е от особено значение за подготвяното символично намаление на таксата „задължение към обществото“, плащана от индустрията. Предложението на енергийния регулатор е тя да бъде намалена с по-малко от 1% – от 37.90 на 36.83 лв. на мегаватчас, въпреки че през лятото бе увеличена с над 100%.

Резкият скок на цената на тока за фирмите предизвика серия от протести, остри критики и призиви за оставки в комисията. През тази седмица национално представените работодателски организации ще се съберат отново, за да решат дали и кога ще има протести, ако цената се запази. В петък на закрито заседание енергийният регулатор ще вземе окончателно решение за цените за бизнеса и за бита. Отсега обаче е ясно, че промяна в цените за домакинствата няма да има.

Само на двете американски централи – „AES Гълъбово Марица-изток 1“ и „Контур Глобал Марица-изток 3“ – НЕК дължи 968 милиона лева. Към АЕЦ „Козлодуй“ борчовете на дружеството надхвърлят 140 милиона лева.

На този фон в НЕК все още не постъпват средства от новосъздадения фонд „Сигурност на енергийната система“, защото наредбата за неговата работа все още не е готова. От ведомството на Теменужка Петкова съобщиха за в. „Сега“, че по документа се работи, като се очаква той да е готов до края на седмицата. От няколко месеца насам на всеки 30 дни във фонд „Сигурност“ производителите на ток – частни и държавни, внасят по 5% от стойността на продадената енергия. Целта бе част от тези пари да отиват за подпомагане на НЕК при покупката на скъп ток. Предявяваме искания към Министерството на енергетиката, но плащания няма, каза Кръстева и добави, че месечните постъпления във фонда са около 24.5 милиона лева.

НЕК продължава да работи на загуба, като само за първите девет месеца на тази година тя е в размер на 311 милиона лева. „Невъзможно е към края на годината да имаме положителен резултат. Загубата ще бъде около 400 милиона лева“, пресметна Кръстева. Коментарът й дойде в отговор на въпрос дали направените до момента промени в законодателството ще доведат до положителен финансов резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *