НЕК вече дърпа шалтера на заводи

Заради натрупани 4,5 млн лева дългове към НЕК днес в 14.00 ч. е трябвало да бъде спряно електрозахранването на чугунено-леярния завод в Ихтиман, съобщи изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Айолов.
Екипите на ЕСО не са били допуснати до дружеството и ще се търсят други начини съвместно с ЧЕЗ за прекъсване на захранването. Проблем обаче се оказват абонатите в зоната на Ихтиман и Костенец, на които също ще бъде спрян токът със спирането на чугунено-леярния завод. По думите на Айолов на практика целият Ихтиман получава ток по този начин, предаде „Фокус“.
Без ток от три седмици е и хартиеният завод в Костенец – също заради натрупани задължения, съобщи Айолов.
Във връзка с дълговете на „Кремиковци” има вероятност и там електрозахранването да бъде спряно от 1 юли, ако не започне плащане или плащанията не се разсрочат, изтъкна Айолов. Водят се разговори с ЧЕЗ битови абонати и предприятия, които се захранват с електричество чрез мрежата на „Кремиковци”, да бъдат присъединени по друг начин към системата. Айолов увери, че ако това евентуално се случи, то ще става по план за аварийна безопасност с минимално подаване на ток в проблемни зони.
Миналата седмица стана ясно, че с общо 110 млн. лв. е задлъжняла Националната електрическа компания на дружествата, от които изкупува енергия. Дълговете на НЕК към АЕЦ „Козлодуй“, натрупани от април-май насам са около 34 млн. лв., тези към ТЕЦ „Марица Изток“ 2 – около 60 млн. лв., а има и по-малки задължения към други дружества. Според ам.-председателят на Съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК) Иван Желязков задълженията са в рамките на нормалното и каквото дължи НЕК има да взема от свои длъжници, сред които и „Кремиковци”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *