НЕК и Атомстройекспорт подписаха предварително споразумение за АЕЦ Белене

29.11.2006 16:49

Атомстройекспорт ЗАД и Националната електрическа компания ЕАД подписаха днес в София предварително споразумение за изграждане на АЕЦ “Белене”, съобщиха от Атомстройекспорт.

На церемонията за подписването, която се състоя в Министерския съвет, присъстваха вице-президентът на България Ангел Марин, министър-председателят на страната Сергей Станишев, посланиците на Русия, Франция, Германия и Великобритания. В състава на руската делегация, оглавявана от заместник-ръководителя на Росатом Владимир Травин, участваше и президентът на Атомстройекспорт ЗАД Сергей Шматко.

Съгласно предварителното споразумение целият обем работи по проекта е разделен на два етапа. Първият етап, който започва веднага след подписването и продължава около година, включва извършване на основния обем от подготвителни работи по проекта. По време на този период ще се извърши подробно изследване на строителните конструкции и оборудването на площадката на АЕЦ “Белене”, ще бъде разработен технически проект на АЕЦ, който е необходим за получаването на разрешение за строеж и свързва проекта със строителната площадка и съществуващите конструкции. Освен това за срок от една година се предвижда разпределение на заявките за оборудването с дълъг срок на изработване (корпуса на реактора, парогенератори и т.н.), както и подписване на договори с подизпълнителски организации, които ще участват в изграждането на АЕЦ “Белене”.

Предварителното споразумение е началната част на основния договор, който ще се разработва паралелно с изпълнението на първоначалните работи по проекта. В него ще бъдат уточнени всички детайли на работите по изграждането на централата, ще бъдат определени условията за успешното изпълнение на проекта, ще бъде утвърден график на строителството и ще се определят основните параметри на оборудването.

Вторият етап от изпълнението на проекта, който ще започне веднага след подписване на основния договор, предвижда работа непосредствено на площадката по изграждане на централата, на целия комплекс от строителни, монтажни и пуско-наладъчни работи.

Предвижда се подписването на основния договор да стане до средата на 2007 г.

За основни предимства на проекта “АЕЦ-92”, предложен от Атомстройекспорт ЗАД, се смятат продължителността на проектния ресурс на блоковете (повече от 60 год.) и високите технико-икономически показатели, които се достигат при увеличаване на срока на работа на основното оборудване до 60 год., повишаване на коефициента на използване на установената мощност до 90% и възможност за производство на топлинна енергия за населението. Главното достойнство на проекта е по-високото ниво на защита в сравнение с вече реализирани проекти в света. В АЕЦ “Белене” ще бъде приложено уникално съчетание на активните и пасивните системи за безопасност, се казва още в съобщението на компанията.

Атомстройекспорт бе избран за изпълнител на АЕЦ „Белене” на 30 октомври. Офертата на кандидатa Шкода Алианс е класирана на второ място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *