Нелегалната имиграция ще расте

Международната организация по миграцията (МОМ) призова икономически развитите държави да държат вратите си отворени за работници имигранти въпреки глобалната икономическа криза, предават информационните агенции.
Според МОМ в момента в целия свят има над 200 милиона мигранти. Организацията предупреждава, че в условията на икономическа криза ще се разраства нелегалната имиграция.
Богатите страни ще се нуждаят от квалифицирана чуждестранна работна ръка,
която да заеме свободните места, появили се заради намаляващия трудов пазар.
Развитите държави се конкурират в привличането на квалифицирани работници от чужбина, като едновременно с това се засилва търсенето и на работници с ниска квалификация.
МОМ препоръчва на правителствата на богатите страни да изработят политика на управление на растящите потоци от имигранти.
„Планирането на имиграцията е особено важно в периоди на забавено икономическо развитие като този, на който сме свидетели днес“, заявил Жерве Апав, един от редакторите на доклада.
Финансовата криза в Азия през 90-те години на миналия век доказа, че нуждата от работници имигранти не секва, дори при сериозни икономически трудности в отделни страни.
„Винаги има работа, която местните не искат да вършат“,
подчертала пред АП говорителката на МОМ Демайни Рандая. Според нея в много страни се очаква да се увеличи търсенето на работници в здравеопазването и в сферата на услугите.
При сегашната икономическа криза може да се очаква увеличаване на нелегалната имиграция, се казва още в годишния доклад на МОМ.
Заради самата й същност не е възможно да се измери нелегалната имиграция, но може да се предположи, че между 10 и 15% от мигрантите в света или между 20 и 30 милиона души са нелегални, посочва Ришард Холевински, един от авторите на доклада.
Десетки хиляди жители на развиващите се страни бягат от мизерията,
често с цената на насилие, изнудване и смърт в ръцете на каналджии и трафиканти, се казва в доклада.
По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците например, над 38 хил. души, повечето сомалийци и етиопци, са опитали през първите десет месеца на годината да прекосят Аденския залив и да отидат в Йемен. Около 600 от тях са мъртви или изчезнали.
Богатите страни трябва да изработят ефикасна политика към имиграцията, която да уравновесява имигрантските потоци с търсенето на пазара на труда, но наред с това да се води борба с ксенофобията сред населението, се казва в доклада.
Европа е континентът, който приема най-много мигранти от цял свят – около 70 млн. На второ място е Северна Америка с общо 45,1 млн., следвана от Азия с 25,3 млн.
Според прогнози, направени въз основа на анализ на демографските процеси в света, към 2030 г. Индия и Китай ще осигуряват 40%от общата работна ръка в света.
БТА. Снимки ЕПА/БГНЕС
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *