Нелегална рафинерия бълвала по 150 т дизел на месец.

Нелегална рафинерия за производство на дизелово гориво бе разкрита в Летница, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. В петък бил засечен и заснет камион цистерна с вместимост 25 т, който влязъл в двора на бившия стопански двор на някогашно ТКЗС.

Собственикът, който е от Летница, но е роден и живее в Левски, заявил, че вътре няма нищо интересно за полицията и прокуратурата, било авторемонтна работилница.

В събота сутринта обаче разследващи, полиция и митничари атакували сградата, при което работниците се разбягали и в момента се издирват.

Вътре била открита инсталация за производство и преработка на петрол и дизел и няколко цистерни с гориво. Незабавно бе образувано наказателно производство за извършване на дейност без съответния лиценз, каза прокурор Вълков. Извършен е оглед, провеждат се разпити. Иззети са проби от цистерните, назначени са експертизи.

На този етап не са повдигнати обвинения и няма задържани, тъй като се събират още доказателства. „В хода на разследването вероятно ще излязат доказателства и за други престъпления“, смята окръжният прокурор.

При акцията в рафинерията е имало около 100 т гориво. По първоначална преценка от фабриката на месец са излизали между 60 и 150 т готова продукция, която е реализирана незнайно къде. Производството не е от месец-два, а доста по-отдавна.

Всички прозорци на сградата са зазидани. Вътре обаче имало диван, фотьойли и кабелна телевизия, разкриха разследващите. Зад висока ограда са поставени стоманени цистерни, невидими за преминаващите по пътя. Фабриката разполага със собствен кладенец, който осигурявал вода за системите. Отпадъчните продукти пък се изхвърляли в ями, а от там отровите се просмуквали в почвата.

Близо до взривоопасната постройка се намира хладилник, в който се съхраняват плодове за износ. Една искра е можела да вдигне всичко във въздуха, обясниха запознати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *