Немската преса за България: Една гладна страна се стреми нагоре

„Една гладна страна се стреми нагоре“, пише в материал за България германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. След хиперинфлацията през 1997 г. икономиката се стабилизира и в страната влязоха редица чуждестранни инвеститори.

Прогнозите за ръста на брутния вътрешен продукт за тази и следващата година са около 6%, бюджетният излишък е около 3% и ако не беше инфлацията от над 7% за тази година, България дори щеше да изпълни критериите за влизане в Eврозоната, предава БНР.

Всичко това обаче не трябва да заблуждава – балканската държава все още е една много бедна страна, най-бедната в Европейския съюз, с брутен вътрешен продукт от около 40% от средния за общността.

Към това се прибавят и лошата инфраструктура, корупцията и организираната престъпност, ограничения административен капацитет, сенчестата икономика и растящото социално неравенство.

Цената на оздравяването на икономиката след банкрута от 90-те беше заплатена от народа, чрез отказ на властта от увеличаване на пенсиите и от публични инвестиции. Към това се прибавя и намаляването на населението.

София с нейната почти пълна заетост, задръстени от скъпи коли улици и седящи в кафетата и ресторантите хора, тази София не е България, пише вестникът. Младите бягат в града или в чужбина, а в селата остават възрастните, които със своята смешна пенсия могат да оцелеят само благодарение на собственото си производство.

Ще минат години докато София заприлича на Берлин, пише още вестникът. Дори и в самия център на българската столица, сред море от реклами и бутици, пешеходните зони изглеждат гротесктно на фона на дамските токчета.

Но хората, които бързат по улиците, понесли торбички и почти винаги с мобилен телефон в ръка, не изглеждат сякаш ги е грижа много за това. В гладна България чистият и спретнат външен вид на обществените пространства очевидно е последен приоритет, завършва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *