Немските ”мъдреци” срещу ЕЦБ

Петимата „мъдреци“ на германското правителство предупредиха, че нисколихвените политики на ЕЦБ създават значителни рискове за финансовата стабилност.Според тях тези мерки могат да застрашат платежоспособността на банките и на застрахователните компании.

В годишния си доклад за състоянието на икономиката на Германия, групата от експерти, известна като „Петимата мъдреци“, прогнозира растеж на БВП от 1,7% за тази и от 1,6% за 2016 година.

Прогнозираното забавяне на растежа през следващата година се дължи на техни очаквания, че икономиката на Китай няма да отбележи подобрение и това ще ограничи немския растеж въпреки силното вътрешно потребление и силния трудов пазар. За цялата еврозона те очакват икономически растеж от 1,6% през 2015-а и забавяне до 1,5% през следващата година.

Петимата икономисти описват като „управляеми“ разходите на германското правителство във връзка с бежанската криза и според тях мигрантският наплив ще доведе до допълнителни публични разходи в размер между 5,3 и 8,3 млрд. евро през настоящата година и между 9 и 14,3 млрд. евро за следващата.

Съветът от експерти обаче разкритикува политиката на ЕЦБ чрез необичайно рязък тон, заявявайки, че тя създава значителни рискове за финансовата стабилност. Ако ниските лихвени проценти останат в сила през следващите години и кривата на доходността се запази плоска (равнинна), това ще застраши платежоспособността на банките и на животозастрахователите в средносрочен план, се посочва в техния годишен доклад. ЕЦБ не взема предвид надвисналите рискове за финансовата стабилност при вземането на решения за нейната парична политика, предупреждават „Петимата мъдреци“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *