Немското индустриално производство с четвърти пореден ръст

Германското индустриално производство е нараснало за четвърти пореден месец през февруари в знак, че растежът в най-голямата икономика в Европа продължава да се ускорява, съобщава Bloomberg.

Сезонно изгладеното производство се е покачило с 0,4% спрямо януари, когато растежът е бил 0,7%, показват данните на Федералната статистическа служба във Висбаден. Икономисти прогнозираха ръст от 0,3 на сто.

На годишна база индустриалното производство през февруари е нараснало с 4,8%.

„Ние вярваме, че ще продължи тенденцията за растеж на германското индустриално производство“, коментира Йоханес Гареис, икономист на Natixis във Франкфурт. „Строителният сектор е във възход, не само благодарение на времето, но и заради ниските лихвени проценти и поради фундаментални фактори, като нарастващата заетост, които подкрепят инвестициите.“

Промишленото производство през февруари се е повишило с 0,5 на сто, производството на потребителски стоки е нараснало с 0,3 на сто, а производството на стоки за междинно потребление – с 1,3 на сто. Строителната продукция е отстъпила с 0,1 на сто след ръста от 4,5% през януари. Производството на енергия е спаднало с 0,9%.

Германската икономика преживя „значително укрепване“ през първото тримесечие, заявиха от Бундесбанк миналия месец, позовавайки се на възстановяването в еврозоната и топлата зима, която подкрепи строителството.Фабричните поръчки се увеличиха, а безработицата спадна през февруари, въпреки че индикаторите за бизнес доверието и производствена активност подчертаха рисковете пред икономиката, вариращи от забавянето в Китай до политическото напрежението с Русия.

Германската икономика нарасна с 0,4 на сто през последното тримесечие на 2013 г., а данните за първото тримесечие на 2014 г. ще излязат на 15 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *