Необлагаемият минимален доход през 2006 г. става 180 лева

Правителството прие предложения за промени в Закона за облагане доходите на физическите лица.

През следващата година необлагаемият минимален доход ще бъде 180 лева. Сега той е 130 лева.

Това предвиждат приетите от правителството предложения за промени в Закона за облагане доходите на физическите лица.

Измененията предвиждат промяна в скалите за облагане на доходите, което ще рефлектира в намаление на данъчната тежест за всички подоходни групи.

За средните доходи – между 250 и 400 лева, намалението е в диапазона 2-3.2%. До 400 лева работна заплата получават 1 624 хил. лица, заети на трудов договор, което е 79% от всички наети.

В резултат на промените ще се увеличи номиналния и реалния разполагаем доход на домакинствата.

Очаква се около 180 млн. лева да останат в населението за повишаване на потреблението им.

През 2006 година етажите на скалата стават 3 и данъчните ставки са следните: за доходи между 180-250 лева – 20 на сто за горницата над 180 лева, за доходи между 250-600 лева – 14 лева плюс 22 на сто за горницата над 250 лева, за доходи над 600 лева – 91 лева плюс 24 на сто за горницата над 600 лева.

Влезлият в сила от 01 януари 2005 година Закон за здравето и Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността регламентират пожизнен срок на инвалидност за лица с експертно решение на ТЕЛК, чийто срок е изтекъл преди 31 декември 2004 година или все още не е изтекъл към тази дата, в случай че лицата са навършили 65-годишна възраст.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за облагане доходите на физическите лица се предлага тези лица да ползват данъчните облекчения за намалена работоспособност пожизнено при наличието на тези условия, независимо, че решението на ТЕЛК (НЕЛК) може да е с изтекъл срок на инвалидност, съобщават от правителствената информационна служба.

Данъчно задължените лица са улеснени при ползването на облекчения за направено дарение чрез отмяната на условието лицето да няма неизплатени декларирани държавни вземания или такива, установени с данъчен ревизионен акт към момента на извършване на дарението.

Проектозаконът предвижда изменения и допълнения на някои разпоредби с цел уеднаквяване в третирането на сходни групи доходи, както и синхронизиране с изменения в други закони.

В тази връзка е разширен обхватът на необлагаемите доходи с доходите от сделки с дялове на договорни фондове – промяна, синхронизирана с измененията в Закона за публично предлагане на ценни книжа.

По този начин е уеднаквено данъчното третиране на доходите от сделки с акции на инвестиционни дружества от отворен тип с тези от сделки с дялове на договорни фондове, които са колективни инвестиционни схеми, идентични по икономическата си същност.

В областта на облагането с патентен данък също са направени изменения с цел избягване възможностите за субективно третиране на разпоредбите и по-коректно определяне на данъчното задължение

Предвидено е размерът на дължимия патентен данък на лицата, които извършват патентна дейност не от постоянно място, да се определя по-справедливо – според населеното място по постоянния им адрес, а не по място на данъчната си регистрация, извършвана понастоящем в 28-те териториални данъчни дирекции, разположени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *