Необслужваните заеми ще надхвърлят 21% заради кризата с КТБ

Делът на необслужваните фирмени кредити ще скочи над 21% заради проблемите около групата на КТБ – Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ „Виктория“. Но като цяло банките в България ще се радват на ръст в търсенето на кредити и на повече депозити – заради възстановяването на икономиката, което означава подобряване на финансовото състояние на фирмите, и заради спадащата безработица, която ще подкрепи доходите на домакинствата. Тази прогноза прави консултантската компания „Делойт“ в обзор за банковия сектор на Източна Европа. Миналата година делът на просрочените бизнес заеми в България се покачи от 18.9 до 19%, припомня докладът.

„Делойт“ отбелязва, че през последните години банките с български собственици увеличават пазарния си дял за сметка на чуждестранните и че през 2013 г. най-бързо растящите банки у нас са били КТБ и ПИБ. А сред трезорите с чуждестранно участие в Топ 10 най-добре се развива поделението на френската Сосиете Женерал Експресбанк.

В доклада се прогнозират нови сливания и смени на собствеността в банковия сектор у нас, главно по линия на изтегляне на гръцки капитали.

Анализаторите на „Делойт“ очакват свиване на печалбите на банките от такси и комисиони в близко бъдеще. Основните причини са две – засилена конкуренция и промените в Закона за потребителския кредит, с който отпаднаха някои такси като тази за предсрочно погасяване.

Подобряващата се икономическа среда би трябвало да подкрепи покачването на фирменото кредитиране до 4% през 2015 и 5% през 2016 г., се посочва в обзора. А потребителските кредити ще се увеличат с до 3% до 2016 г. Кризата около КТБ обаче може да потисне растежа на кредитирането тази година. Растежът на депозитите, както при домакинствата, така и в корпоративния сегмент, е силен. През 2013 г. той бе 8.5 на сто. „Делойт“ прогнозира увеличение с 3.2 на сто през тази година въпреки проблемите около КТБ и покачване в рамките на 4-5% през 2015 и 2016 г.

СБЛЪСЪК

Смяна на квесторите поискаха служителите на банка „Виктория“ и КТ „Подкрепа“. Те сезираха БНБ, че има остър конфликт между назначените от нея квестори, който вреди на работата им в поставената под надзор банка. Служители на ТБ „Виктория“ получавали противоречиви дори взаимоизключващи се указания, а единият от квесторите си взел за консултант юрист, който има достъп до базите данни, а е на щат в друга банка. КТ „Подкрепа“ обвини шефовете в БНБ, че се крият и бягат от разговори. Синдикалистите имали насрочена среща с шефа на „Банков надзор“ Нели Кордовска. Тя обаче била отменена в последния момент от секретарка, която препоръчала синдикатът да потърси управителя на БНБ Иван Искров, а неговата секретарка също отклонила искането за среща. От БНБ не коментираха пред „Сега“ казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *