Необходима ли е реиндустриализация в селското стопанство на България?

Българското земеделие претърпя сериозни промени след 1990 год. в повечето случаи негативни и се развива като част от европейското земеделие, характеризиращо се с висока интензивност и добре развити фермерски стопанства. Характерното е, че наред с някои положителни неща в развитието на отрасъла се появиха редица отрицателни явления, които ако не бъдат отстранени, ще създадат нови и още по тежки проблеми. Едно от решенията, с които могат да бъдат преодолени тези негативни тенденции е извършването на реиндустриализацията на отрасъла в периода 2014 – 2020 г., което ще допринесе и за неговото развитие върху съвременна интензивна основа.

Извършването на реиндустриализацията в селското стопанство (агроиндустрията) е сложен и комплексен процес. Той се нуждае от отчитане на всички фактори на производство, особено на съчетанието и действието на биологическите и икономическите фактори. Изисква се компетентно и изнесено напред виждане за развитието на конкурентно и високо ефективно експортно ориентирано производство.

България има нужда от Национална политика (стратегия) за развитие и организация на земеделието включително и реиндустриализацията, която да важи за по-дълъг период от време. Тя следва да обхваща не само площи, добиви и производство, но и технологията (в основата на оргаизацията), иновациите, инвестициите, стъпките, законите, бизнес средата, т.е. всичко свързано с комплексен и експертен подход за постигане на целите. Такива следва да бъдат разработени във всяка област, във всяка община, и да служат като основа за разработването на проектите за развитие на агробизнеса в условията на пазарна икономика и използуването на средствата от Европейските фондове. Тя (стратегията) следва да включва използуването на трите важни фактора на развитието на селското стопанство (агробизнеса) – държавата, бизнесът и капитала.

Идеята за реиндустриализацията в земеделието (агробизнеса, агроиндустрията) ще получи силна подкрепа. Още са живи строителите на българското земеделие, които могат да бъдат съветници. Реиндустриализацията е нов път към промяна на съвременна България в един нов свят на пазарно стопанство.

проф. д-р ик. Ангел Гроздин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *