Непочтено е да се спекулира с темата за българските работници

С темата за българските и румънските работници продължава да се спекулира, това е непочтено и трябва да спре, това заяви председателят на Европейската Народна партия (ЕНП) Жозеф Дол при официалното откриване на конгреса на ЕНП в Дъблин, съобщи „Фокус“.

„С тази тема повече не трябва да се спекулира. Тези хора допринасят както за общата европейска икономика и общия европейски пазар, така и за британската икономика и нейния успех”, каза Дол.

В рамките на дискусията „Възстановяване на доверието в Европа” участва и българската делегация от ГЕРБ, както и българските евродепутати от ГЕРБ. Мария Габриел от ГЕРБ заяви, че на тези евроизбори основната цел както на ЕНП, така и на ГЕРБ, ще бъде да се борят с популизма и страховете на хората, с които спекулират социалистите и някои други партии.

„И по време на кризата стана ясно, че само с общи действия Европа може да се справи, работейки за икономически растеж и работни места. В този смисъл свободното движение на хора е принцип, за който ЕНП ще продължи да настоява да не се поставя под съмнение, защото води до икономически позитиви. В този смисъл правото на българските работници да работят във всяка една страна-членка не трябва да се поставя под съмнение”, каза още Габриел.

Моника Панайотова заяви, че председателят на ЕНП за пореден път е потвърдил многократно защитаваната от ГЕРБ позиция, че българите имат добавена стойност за развитието на общия пазар и мобилността на европейските граждани допринася за конкурентноспособността на ЕС.

„Притеснението трябва да бъде на българското правителство за напускащите млади българи, а не за работещите икономики, които само ще спечелят от интелекта и мотивацията, с която младите хора отиват там”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *