Несебър разваля договора за делфинариума

Община Несебър ще развали договора за продажба на 23 дка земя в Стария град на Феста холдинг АД. Точката ще се подложи на гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на общината.
Докладната е внесена от кмета на града Николай Димитров. Преди два месеца той се закани да даде на Върховната касационна прокуратура сделката за продажба на земята.
От общината допълват, че до окончателно разваляне на сделката се е стигнало, след като ръководството на фирмата е изпратила писмо до Община Несебър, че са съгласни с предложението, направено още през 2007 г.
Община Несебър припомня, че преди 3 г. Феста холдинг не се съгласи на условието да им бъде върната сумата от около 5 млн. лв. и продажбата да бъде анулирана. Тогава те заведоха дело във Върховния административен съд, което спечелиха на всички инстанции. Паралелно с това фирмата на Петя Славова извърши археологически разкопки на терена с цел освобождаване на земята от протекцията на Националния институт за паметниците на културата.
Заради отказа на Димитров да финализира окончателния договор за встъпване в собственост Феста заплаши да заведе дело срещу кмета на Несебър. Започнаха тежки преговори за замяна на терена с два пъти по-малък парцел в Новия град, за да се запази полуострова от застрояване и, съответно, Несебър от отпадане от списъците на ЮНЕСКО. Този вариант също се оказа неосъществим, след санкция от страна на държавата, в лицето на Областния управител на Бургас Константин Гребенаров.
Община Несебър апелира към държавата да се намеси в казуса и да поеме нещата в свои ръце, след което последва окончателният отказ на «Феста Холдинг” и приемането на първоначалното предложение, гласувано от Общинския съвет в края на 2007 г.
Сега съветниците на Несебър ще решават точната форма на разваляне на скандалната сделка и начинът на връщане на парите на компанията.
Скандалната продажба стана след оспорван конкурс и бе прекарана през Общинския съвет от предишния кмет Николай Трифинов, през 2005 г. С нея «Феста” стана собственик на почти 1/5 от площта на историческия полуостров, срещу обещанието да изгради делфинариум. Освен начина на провеждане на конкурса, който можеше да бъде спечелен единствено от Феста Холдинг АД, този проект заплаши и статута на Несебър като град-паметник към ЮНЕСКО.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *