Нестабилната среда в България гони чуждестранните инвеститори

Aктивността на пазара на сливания и придобивания в Централна и Югоизточна Европа постепенно се съживява, но на този фон сделките в България осезаемо намаляват, показват данните на международната консултантска компания EY. Наблюденията на дружеството сочат, че през първото полугодие в повечето страни в региона е отчетен ръст в броя на приключените транзакции, като общият обем на пазара нараства с над 60% спрямо същия период на 2013 г.

Според публикувания от EY „Барометър на сливанията и придобиванията в Централна и Югоизточна Европа“ (CSE M&A barometer) oбаче инвеститорският интерес към българския пазар подчертано намалява – за първите шест месеца на годината в страната са финализирани едва 39 сделки в сравнение със 109 година по-рано. Това се отразява и в данните за общия брой на сделките в региона, които към края на полугодието са 630, или с 4% по-малко спрямо година по-рано. Обемът на сделките в България също се свива, сочат данните нa ЕY – за периода януари – юни общата им стойност е около 800 млн. долара при около 900 млн. за същия период на 2013 г.

Изчезването на чуждестранните инвеститори

Като основен фактор за свиването на пазара от компанията очертават драстичния спад на интереса от страна на чуждестранни инвеститори към българския пазар, който се обуславя от нестабилната политическа обстановка и състоянието на финансовата система в страната.

„Променливата макросреда и трудността да се правят средно- и дългосрочни прогнози със сигурност са в основата на масовото излизане на външни инвеститори от България през последната година“, обяснява Ангел Келчев, мениджър „Сливания и придобивания“ в компанията. „Освен това липсата на ефективна защита на потенциални инвестиции чрез съдебното производство е ключов фактор, който до голяма степен възпира потенциални външни инвеститори, които анализират възможности за навлизане на местния пазар“, допълва той. По думите му други възпиращи външните инвеститори фактори, чието влияние тепърва ще се изостря, са качеството на образование и на работните кадри като цяло, както и демографските тенденции в страната.

Бъдещи възможности

Същевременно на фона на наблюдаваната вече няколко години поред тенденция на изтегляне на чуждестранните инвеститори от EY отбелязват постепенното увеличаване на активността на местни играчи в сферата на сливанията и придобиванията. Според Келчев това се дължи на факта, че компаниите в страната във все по-голяма степен оценяват този тип сделки като важна част от стратегията им за фирмен растеж. Проблемът е, че за момента повечето транзакции се случват при негативни обстоятелства, като например изпадането на дадена компания в затруднено финансово състояние или необходимостта от преструктуриране.

„Голяма част от малките и средните семейни предприятия в страната със сериозен потенциал за бъдещо развитие още не възприемат особено позитивно проактивен инвеститорски интерес и търсят такъв, когато са налице сериозни проблеми (оперативни, финансови и кадрови), с които те не могат да се справят“, обяснява мениджърът. Очакванията му обаче са това да се промени с времето, като фактори за това ще са както по-доброто осъзнаване на предимствата на стратегическите партньорства, така и високите нива на кеш, които са налични в момента на пазара и които регионалните и глобалните финансови и стратегически играчи са предназначили за инвестиции.

„В следващите две години очаквам сделки в следните сектори: телеком, ритейл, храни и напитки, логистика, нишово леко производство, опаковки и пластмаси и, разбира се, в сферите на информационните технологии и BPO (business process outsourcing)“, прогнозира още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *